12 augustus 2008

Afschuwelijke plaatsen (nieuws, 2008)

OMA (93) REDT VRIENDEN UIT RUSTHUIS MET THRILLER

Lorna Page is 93 en heeft net haar eerste boek gepubliceerd. Met de opbrengst ruilt de Britse haar appartementje voor een villa. Die moet onderdak bieden aan haar en haar vrienden die nu in een rustoord zitten.

Page schrijft al haar hele leven. Het begon met sprookjes, daarna kwamen poëzie en korte verhalen. In de oorlog leidde het haar af van het naaien van uniformen en het lesgeven in morse. Later schreef ze artikelen voor tijdschriften.

Haar eerste boek schreef de weduwe en grootmoeder van twee kleinkinderen pas toen ze negentig was. Ze stopte het manuscript in een koffer en deed er niets mee, tot haar schoondochter het vond. Die las het in één adem uit. Ze overtuigde haar schoonmoeder het boek op te sturen naar een uitgever.

Die zag meteen een markt voor het boek 'A dangerous weakness' ('Een gevaarlijke zwakte'). Het is een thriller over een vrouw in een huwelijkscrisis die op vakantie in Zwitserland in een web van intriges terechtkomt. Het boek verscheen vorige maand. Lorna Page kreeg van uitgever AuthorHouse een voorschot van 400.000 euro. Dat was genoeg om haar kleine appartementje in te ruilen voor een villa met vijf slaapkamers in haar geboortestreek Devon.

Uiteraard is dat huis veel te groot voor een alleenstaande dame. Ze wil twee of drie vrienden uit hun rusthuis halen om bij haar te komen wonen. Haar zoon Robin en haar schoondochter komen er ook wonen om voor de bewoners te zorgen.

,,Rusthuizen zijn afschuwelijke plaatsen'', zegt Lorna Page. ,,Als ik mijn vrienden daar ga opzoeken, zijn ze zo ongelukkig. Ze hebben er niets te doen. Mensen lijken er niet met elkaar te praten, ze zitten er maar. Dat is geen leven. Het is ook aangenaam voor mij, op mijn leeftijd is het handig om mensen in de buurt te hebben.''

Ondertussen staan vrienden en kennissen in de rij voor een plekje. Mevrouw Page hoopt snel meer huizen te kunnen kopen om hen allemaal te helpen. Om dat te kunnen betalen, werkt ze ondertussen aan haar volgende boek. Dat zal een verzameling korte verhalen worden. Daarnaast wil ze binnenkort haar eerste parachutesprong maken.

(Bron: Het Nieuwsblad)

1 opmerking:

Unknown zei

En ik maar denken dat ík een laatbloeier ben. Wat een heerlijk bericht.