08 augustus 2008

Verramsjen maar (nieuws, 2008)

BOEKHANDEL WIL MEER BESTSELLERS

De omzet van boekhandelketens Bruna, RDC en Ako is in de eerste helft van 2008 teruggelopen, meldt Het Financieele Dagblad. De ketens zitten vooral te springen om bestsellers.

Om de omzet op peil te houden, brengen de ondernemingen meer goedkope uitgaven en ramsjpartijen op de markt. Gevolg is dat de gemiddelde prijs van boeken onder druk komt te staan. Read Shop (RDC) compenseert de dalende verkoopcijfers van boeken met andere producten zoals tabakswaren en kantoorartikelen.

Het ontbreken van bestsellers als de dieetboeken van Sonja Bakker vormt een groot probleem. AKO-directeur Roland van Geest zou graag een betere spreiding zien van zwaarwegende titels. Volgens hem wachten veel uitgevers met het inzetten van die titels tot het einde van het jaar, wanneer de feestmaand nadert. ,,Uitgevers moeten zorgen voor een hogere roulatie van titels met een hoge potentie'', stelt Van Geest in het Financieele Dagblad.

Of het tweede halfjaar soelaas gaat bieden, daar is volgens Van Geest geen peil op te trekken. Vorig jaar was er immers 'Harry Potter', die veel klanten naar de boekhandel lokte. Hij vindt dit jaar bijzonder schraal als het aankomt op het aantal bestsellers. Terwijl die zorgen voor ongeveer twintig procent van de omzet in de boekenbranche.

Geen opmerkingen: