29 april 2008

Michael Robotham - Gebroken (2008)

Prachtige personages in Gebroken
(Door Fred Monsma)

Als journalist reisde de Australische auteur Michael Robotham (1960) jarenlang de hele wereld over voordat hij vijf jaar terug zijn opwachting maakte als schrijver van misdaadromans, in zijn geval psychologische thrillers.

Het heeft er veel van weg dat hij per boek beter wordt. De vraag is of dat ook nog mogelijk is na Gebroken, zoals zijn boek Shatter in vertaling is gaan heten. Het biedt een meeslepend verslag van dramatische gebeurtenissen na de zelfmoord van een naakte vrouw, die van een brug springt in de buurt van de West-Engelse havenstad Bristol.

Een oude bekende bij de politie roept de hulp in van Joe O'Loughlin, uitgerekend op de eerste dag van diens nieuwe baan als professor aan de universiteit van Bath. Tevergeefs, machteloos moet O'Loughin toekijken hoe de vrouw een einde maakt aan haar leven. Zijn bemoeienis met het onderzoek lijkt meteen beëindigd, maar dan roept de dochter van de vrouw zijn hulp in. Ze weigert te geloven dat haar moeder zelfmoord pleegde. Tegen zijn wil raakt de professor tot over zijn oren betrokken in de jacht op de 'dader'.

Centrale vraag in deze pyschologische misdaadroman: wie heeft de vrouw tot haar wanhoopsdaad gedreven. Robotham bedenkt rond dit gegeven een fascinerend verhaal, waarbij het onderzoek wordt afgewisseld met een blik in het hoofd van een man die alles met de levensloop en het (nood)lot van de vrouw - en met dat van verschillende anderen - te maken heeft.

Prachtige personages bevolken deze vierde misdaadroman van Robotham waarin de fraaie dialogen je gewoon dwingen door te lezen. Na De verdenking, Het verlies en Nachtboot levert Michael Robotham opnieuw een pareltje af waarmee hij zijn faam - niet voor niets zijn er van zijn werk alleen in Nederland al meer dan 200.000 exemplaren verkocht - nog eens bevestigt.

Michael Robotham - Gebroken, vertaling Joost Mulder, Cargo, 468 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: