07 april 2008

De bikini van Halle (nieuws, 2008)

IAN FLEMING BEDACHT NIET ALLEEN PLOTS VOOR BOEKEN

De geestelijk vader van James Bond, Ian Fleming, was in het echte leven al net zo creatief en inventief als in zijn boeken. De schrijver, die in zijn jeugd diende bij de Britse marine, bedacht tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse plots om de Duitse nederlaag te bespoedigen. Dat blijkt volgens de Britse krant The Times uit de expositie rond Fleming en Bond die volgende week in Londen wordt geopend.

In het Imperial War Museum wordt een operatie onthuld die uit het brein van Fleming ontsproot om een codeboek te bemachtigen door in de buurt van de onderzeeër die het boek vervoerde, een gestolen Duitse bommenwerper te laten crashen. De bemanning van de duikboot zou dan de als Duitsers vermomde Britse piloten uit zee oppikken, waarna zij het schip zouden kunnen overnemen en het codeboek in handen zouden kunnen krijgen.

De operatie werd uiteindelijk afgeblazen omdat de Britten er niet zeker van waren dat de Duitse boot reddingssloepen de zee op zou sturen om de piloten te redden. Het plan om het codeboek te bemachtigen, verwerkte Fleming later tot de James Bond-thriller 'From Russia With Love' (1957). Onder de andere plannen die Fleming tijdens de oorlogsjaren opperde, bevonden zich het laten afzinken van blokken cement in de Donau om Duitse schepen tot zinken te brengen, en het vervalsen van Duits papiergeld om de economie van Hitler te ontwrichten.

De tentoonstelling For Your Eyes Only is de eerste grote expositie die wordt gewijd aan het leven en werk van Ian Fleming. Op 28 mei is het honderd jaar dat de bedenker van geheim agent 007 werd geboren. Onder de memorabilia bevinden zich ook talloze objecten uit de tot nu 21 Bond-films, waaronder de bikini die actrice Halle Berry droeg in 'Die Another Day' (2002), en de 'messchoen' waarmee de Russische agente Rosa Klebb 007 in de verfilming van 'From Russia With Love' (1963) aanvalt. De tentoonstelling is te zien tot en met maart 2009.

(Bron: AD, Trouw)

Geen opmerkingen: