04 april 2008

Wordt verwacht 49 (nieuws, 2008)

MORSE OP Z'N FRANS

De Brit Martin Walker werkte 28 jaar als zo'n beetje de belangrijkste correspondent (standplaatsen onder andere in Washington DC, Moskou, Brussel) van The Guardian, voordat hij de krant in 1999 verliet. Sindsdien schuift Walker (een goede vriend van de Clintons) regelmatig als commentator bij CNN aan en levert hij eveneens bijdragen aan de Los Angeles Times. De zomers brengt Walker door in een klein dorpje in de Franse Dordogne. Daar ontstond ook het idee voor zijn
misdaadroman 'Bruno, commissaris van politie' die in juni 2008 bij De Bezige Bij-imprint Cargo verschijnt. Volgens de uitgeverij is het boek een 'Inpector Morse met een Frans tintje'.

'Bruno' slaat op Bruno Courrèges, commissaris van politie in het kleine toeristische plaatsje St. Denis. Daar heeft hij eigenlijk nooit zo veel te doen. Hij heeft een dienstwapen, maar draagt hem nooit. Hij heeft het recht mensen te arresteren, maar dat is in zijn loopbaan slechts één keer voorgekomen. Bruno houdt zich voornamelijk bezig met St. Denis te behoeden voor de invloeden van buitenaf: de regeldruk van de Europese Commissie en de nationale politiek.

Maar op bevrijdingsdag vindt er een vreselijke misdaad plaats. De grootvader van een Noord-Afrikaanse familie wordt dood aangetroffen, een hakenkruis in zijn borst gekerfd. Iedereen denkt dat het om een racistische moord gaat. Maar Bruno is niet overtuigd en stelt een grondig onderzoek in dat de verhoudingen binnen het dorp ernstig zal verstoren.

De zomeraanbieding van Cargo biedt verder weinig nieuwe namen. Hier werd al eerder gememoreerd dat deze maand het debuut van Patricia van Mierlo, 'De namen van Maria', zal verschijnen. Verder komt er in juni een midprice editie uit van de thriller uit 1990 die Tomas Ross samen met de Zweedse Maj Sjöwall schreef: 'De vrouw die op Greta Garbo leek'.

Andere nieuwe titels:

Elena Forbes - 'Onze Lieve Vrouwe van de pijn' (augustus 2008)
Peter de Zwaan - 'De Charlsville Jackpot' (april 2008)
Karin Slaughter - 'Versplinterd' (juli 2008)
James Patterson & Howard Roughan - 'Je bent gewaarschuwd' (september 2008)
Donna Leon - 'Droommeisje' (augustus 2008)

Geen opmerkingen: