17 april 2008

Denise Mina - De kwetsbare getuige (2008)

Denise Mina is weergaloos
(Door Monique Brandt)

De vlag mag uit voor uitgeverij Anthos. Na de publicatie van twee Paddy Meehan-boeken van de Schotse thrillerschrijfster Denise Mina, worden nu De kwetsbare getuige (Garnethill), Verstoten (Exile) en De onwillige getuige (Resolution) in één editie uitgebracht. De trilogie draait geheel om Maureen O'Donnell uit Glasgow, een jonge vrouw die zo'n beetje als laatste in de rij stond toen de mazzel werd uitgedeeld.

Als kind van een alcoholische moeder en een vader die zijn handen niet thuis kon houden als dochterlief in de buurt was, lukt het haar amper haar leven weer op de rails te krijgen. Ze leeft op sigaretten en whisky en overleeft daarmee ternauwernood de hevige naschokken van haar psychiatrische crisis die een eind maakte aan haar opleiding aan de kunstacademie. Daarbij lijkt ze het ongeluk van anderen, die het nóg slechter hebben, als een magneet aan te trekken.

Maar gelukkig heeft ze ook een even hoekige als hondstrouwe vriendin, een dealende broer die haar tot aan de poort van de hel verdedigt en een weergaloos gevoel voor humor, waardoor je als lezer vanaf pagina 1 als een blok valt voor Maureen en haar kleurrijke kennissenkring die zich veelal in en om de goot ophoudt.

In zinnen die je soms even móét herlezen, zoals je een hele goede wijn om- en omdraait in je glas, beschrijft Mina hoe het psychiatrische verleden van Maureen haar dreigt te vernietigen als haar (getrouwde) vriendje psychiater Douglas in haar huis wordt afgeslacht, terwijl zij haar alcoholroes uitslaapt. Ze blijkt een plaag voor de politiemannen die haar verdenken. Daarbij komt haar vader tegen haar wil weer terug in haar leven, en blijkt ze met haar oneindig mededogen voor anderen
zichzelf ernstig in gevaar te brengen.

De schrijfster neemt de lezer via die lijnen mee naar de duistere onderwereld van Glasgow en Londen, langs inrichtingen, sloppenwijken, donkere kroegen en gore bordelen. Maureen houdt zich er staande dankzij haar inktzwarte humor en onwrikbare hoop op een betere toekomst. Waarbij de lezer na het beëindigen van deze bloedspannende trilogie achterblijft met de vooralsnog ijdele hoop dat er snel nog meer over Maureen valt te lezen. Denise Mina bewijst ook met deze trilogie weer dat ze thuishoort in de allerhoogste regionen van de Britse misdaadliteratuur.

Denise Mina - De kwetsbare getuige (omvat De kwetsbare getuige, Verstoten en De onwillige getuige). Vertaling Mariette Snel. Uitgeverij Anthos, 955 pag.

Geen opmerkingen: