17 april 2008

Stapels en stapels (nieuws, 2008)

GENOOTSCHAP: VERSCHRALING THRILLERAANBOD DREIGT

Mieke de Loof
De verregaande commercialisering van de boekenmarkt zorgt voor een verschraling van het thrilleraanbod. De diversiteit wordt gesmoord onder stapels en stapels romans van dezelfde schrijvers. Dat zei voorzitter Mieke de Loof bij de oprichting van het nieuwe Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs vzw in Antwerpen. De 'vzw' staat voor vereniging zonder winstoogmerk.

Het genootschap wil in Vlaanderen samenwerken met verenigingen en partners die 'de misdaadliteratuur in hun hart dragen'. Ook wil het GVM de Vlaamse misdaadschrijver de kans bieden om zich in zijn vak te bekwamen. Het GVM is van plan om masterclasses met internationaal gerenommeerde misdaadschrijvers te organiseren.

Volgens De Loof zijn er 'in het huis van de misdaadliteratuur vele kamers'. ,,In Vlaanderen schrijven meer dan vijftig misdaadauteurs, elk met hun eigen stem. Speurders, die al dan niet Duvel drinken, vinden na veel hindernissen uiteindelijk de moordenaar en leveren hem uit. Maar er komen in de Vlaamse misdaadromans ook complotten aan het licht: in de financiële wereld, de katholieke kerk, de politiek, de kunstwereld, de geschiedenis.''

Ook het komische misdaadgenre neemt volgens De Loof een prominente plaats in. ,,Daarin onderscheidt zich de Vlaamse misdaadliteratuur van de hoogstaande Angelsaksische en Scandinavische en ja, zelfs van die van onze geliefde noorderburen'', aldus De Loof.

Het Genootschap wil op 21 juni 2009 een 'nacht' dan wel een 'dag van de misdaadauteur' organiseren voor de lezer. Dat evenement moet zich op een originele locatie afspelen. Zo denkt men aan het voorlezen van passages uit spannende boeken in de kluis van de Nationale Bank of in het uitgebreide riolennetwerk van een stad.

Geen opmerkingen: