STROP-WINNAAR SCHRIJFT BOEKENWEEKGESCHENK
Tim Krabbé is de schrijver van het 74ste Boekenweekgeschenk. Het motto van de Boekenweek 2009 is 'TJIELP TJIELP - De literaire zoo'. Centraal staat het dier in de letteren. De Boekenweek 2009 wordt gehouden van 11 maart t/m 21 maart, zo heeft de stichting CPNB bekendgemaakt.
Tim Krabbé, voluit Hans Maarten Timotheus Krabbé (Amsterdam, 13 april 1943), won de Gouden Strop 1995 met 'Vertraging', hoewel hij meer dan eens uitdrukkelijk te kennen heeft gegeven geen misdaadauteur te willen zijn. Bij de aanvaarding van de prijs heeft hij duidelijk gesteld dat hij niets met misdaadromans te maken heeft of wil hebben, dat 'Vertraging' geen misdaadboek is, en dat hij de prijs alleen in ontvangst nam vanwege de bekroonde spannendheid van het boek.
Krabbé debuteerde in 1967 met de roman 'De werkelijke moord op Kitty Duisenberg'. Hij maakte wereldwijd faam als auteur van 'Het gouden ei', dat werd verfilmd als 'Spoorloos'. Zijn werk werd vertaald in achttien talen. Tim Krabbé heeft twee grote passies: schaken en wielrennen. Zijn boek 'De Renner' (1978) beleefde onlangs de 21ste druk. In 2007 verscheen zijn meest recente roman 'Marte Jacobs' (Uitgeverij Prometheus).
Het Boekenweek-motto TJIELP TJIELP is ontleend aan 'De mus' (1954), een gedicht van Jan Hanlo. Hij is een van de vele literaire schrijvers die een gedicht of een verhaal hebben gewijd aan het dier. Andere voorbeelden zijn 'Dagboek van een poes' van Remco Campert en Jan Siebelink over zijn whippet, 'Mijn leven met Tikker'.
Bijzondere non fictie-boeken over het dier zijn onder meer 'Chimpanseepolitiek' van de internationaal geroemde psycholoog Frans de Waal, nagenoeg het hele oeuvre van bioloog Midas Dekkers en de AKO Literatuurprijsnominatie (1995) 'Darwins hofvijver' van bioloog Tijs Goldschmidt. Nederlandse auteurs zijn daarnaast vaak actief bij initiatieven ter verbetering van het lot van dieren, zoals Maarten ’t Hart, Mensje van Keulen, Kees van Kooten en Charlotte Mutsaers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten