11 april 2008

Marelle Boersma - Schaduwspelen (2008)

Olympische vlam dooft als nachtkaars
(Door Mieske van Eck)

Nu de Olympische vlam door de wereld trekt, worden de protesten tegen de schendingen van de mensenrechten in China steeds feller. Of de vlam de 137.000 kilometer van Olympia naar Peking ongeschonden haalt,is de vraag, nu de publieke opinie steeds vijandiger blaast. Marelle Boersma kan zich geen beter moment wensen voor het verschijnen van haar nieuwe misdaadroman Schaduwspelen, die zowel mensenrechten als dopingmisbruik tijdens de Olympische Spelen aan de orde stelt.

Boersma heeft zich grondig verdiept en ingeleefd in haar onderwerp en toont vooral de schaduwkant van de Spelen, die ooit bedoeld waren als poging tot wereldwijde verbroedering. Boersma laat zien dat eerder sprake is van leugen en oneerlijke concurrentie, waarbij topsporters zich laten opzwepen tot gebruik van ongeoorloofde middelen.

Boersma's vaste heldin, de journaliste Fenna Faassen, wordt uitgezonden naar China om de Spelen te verslaan. Een buitenkansje, dat gevaarlijke kanten blijkt te hebben als Fenna in contact komt met een Chinese, wier rechten flagrant geschonden zijn. Als Fenna en haar fotograaf voorzichtig onderzoek doen naar haar verhaal, belanden ze al snel in de cel in de Chinese stad waar ze twee trainende Nederlandse atletes volgen.

Uiteindelijk worden ze hardhandig op het vliegtuig naar Peking gezet. China kan zich met de Spelen zo dichtbij geen rel rond buitenlandse journalisten veroorloven. Rond de twee atletes is het ook niet pluis. Zij hebben zich laten verlokken door de beloften van genetische doping, die al snel niet zo onschuldig blijkt als zij lijkt.

Met de actualiteit van dit boek is niets mis. Jammer dat Boersma het zo ingewikkeld heeft gemaakt en er zoveel toevalligheden in zitten. Dat tast de geloofwaardigheid aan. Bovendien gaat haar verhaal uit als een nachtkaars, alsof ze aan het slot bladzijden te kort kwam om het goed af te werken. Van een literaire thriller, zoals de omslag belooft, is dan ook geen sprake.

Marelle Boersma - Schaduwspelen. Uitgeverij Karakter, 320 pag.

Bron: Brabants Dagblad

1 opmerking:

Anoniem zei

Goede recensie!