31 maart 2008

Wordt verwacht 48 (nieuws, 2008)

DE SCHRIJVENDE DIEF

Een meesterdief die ook nog eens misdaadromans schrijft. Dat is nog eens een verrassende personage in een thriller. De Britse schrijver Chris Ewan bedacht hem en laat deze grijpgrage auteur, luisterend naar de naam Charlie Howard, opdraven in zijn debuut 'Nachtdief in Amsterdam' (een beroerde vertaling van de veel leukere titel 'The Good Thief's Guide To Amsterdam'). Het boek, door uitgeverij Mynx aangekondigd als 'een intelligente combinatie van de klassieke detective en een moderne thriller', ligt vanaf juni 2008 in de winkel.

Schrijver-dief Charlie Howard woont tijdelijk in Amsterdam om zijn nieuwe roman te voltooien. Op een dag wordt hij benaderd door een Amerikaan die hem verzoekt in één nacht twee beeldjes te stelen op twee verschillende adressen.

De volgende ochtend blijkt alles fout te lopen. De Amsterdamse politie verdenkt hem van moord en een bende denkt dat hij het derde beeldje heeft. De inzet blijkt een fortuin aan gestolen diamanten, een mooie vrouw (natuurlijk) én de plot van zijn nieuwe misdaadroman te zijn.

Chris Ewan (1976) studeerde Amerikaanse Studies in Engeland en Canada en werkte later als advocaat in onder meer Londen en Amsterdam. Momenteel woont hij met zijn verloofde op het Isle of Man. Hij schijnt ook nog een stoute labrador te hebben.

DE DEENSE ZAFÓN

Vijf jaar lang werkte de nu 38-jarige Deense IT-ontwikkelaar Mikkel Birkegaard aan zijn debuutroman. Maar het resultaat is er kennelijk dan ook naar. Van zijn thriller 'Libri di Luca' (verschijningsdatum juli 2008) werden in de eerste week al tienduizend exemplaren in Denemarken verkocht. Ruim een dozijn uitgeverijen in andere landen hebben de rechten op het boek inmiddels verworven. Birkegaard wordt nu al 'de Deense Zafón' genoemd.

Aan de titel zou je het niet aflezen, maar 'Libri di Luca' speelt zich af in het immer sfeervolle Kopenhagen. Als Luca Campelli onder mysterieuze omstandigheden het leven laat, erft zijn zoon Jon zijn tweedehands boekwinkel in de Deense hoofdstad. Na de begrafenis wordt Jon verteld dat zijn vader behoorde tot de geheime organisatie Lettore - mensen die de gave hebben om door het lezen van boeken andere mensen te beïnvloeden. Jon weigert aanvankelijk iets te maken te hebben met de erfenis van zijn vader, maar als iemand probeert de boekhandel in brand te steken en er meer doden vallen, raakt hij langzaam verstrikt in de macht van een eeuwenoude organisatie.

Andere nieuwe titels:

Jesse Kellerman - 'Verstoken' (augustus 2008)
Michael Koryta - 'Begraven' (september 2008)
Andreas Wilhelm - 'Project Sakkara' (juni 2008)
Denis Lépée - 'De wereldorde' (juni 2008)
Joseph Gelinek - 'De tiende symfonie' (augustus 2008)

Geen opmerkingen: