20 maart 2008

Roze champagne (nieuws, 2008)

DE ONWAARSCHIJNLIJKE AVONTUREN VAN STAN

Hij verkocht vervalste schilderijen, liet Vlaamse middenstanders betalen voor grond in de Verenigde Staten dat niet bestond en vond kopers voor nepdiamanten en 'kunst van zijn kloten'. Hoe waarheidsgetrouw moet dan 'Dali & I', zijn, het boek waarin de Vlaamse misdaadauteur Stan Lauryssens zijn ontmoetingen met de Spaanse surrealist Salvador Dalí vastlegde? Het kan ze bij uitgeverij Manteau, waar het al in 1998 verschenen boek opnieuw is uitgebracht, weinig schelen. De uitgever spreekt van 'onwaarschijnlijke avonturen' die in 'een spannend scenario vol snelle dialogen' zijn gevat, 'met een cliffhanger op iedere bladzijde, net zoals in zijn bloedstollende thrillers'.

Lauryssens schrijft in zijn boek dat hij valse schilderijen van Salvador Dali heeft verkocht onder het motto 'dat kunst waard is wat de gek ervoor geeft'. Voor dit akkefietje wordt hij opgepakt. Zodra hij uit voorarrest komt, vlucht hij halsoverkop naar een vriendin in Spanje en koopt hij – met emmertjes zwart geld van zijn Vlaamse en Nederlandse klanten – een villa op de kale berg boven Cadaqués. Zijn enige buurman woont aan de voet van de berg. Met een fles roze champagne daalt Lauryssens het pad af naar de Middellandse Zee. Op het strand speelt een kamerorkest en op het water drijven witte zwanen met brandende kaarsen op hun rug. Een Spaanse dienstmeid opent de deur.

Aan het eind van de gang zit een oude man in een rolstoel. Hij draagt een wit kleed en heeft een grijze snor. Zijn rechterarm beeft van schouder tot pols en speeksel druipt van zijn kin. Stan Lauryssens staat oog in oog met Salvador Dali.

Na zeven jaar hield Lauryssens het in Spanje trouwens voor gezien. Maar hij hield er wel een boek en de verkoop aan Hollywood van het script over zijn belevenissen met Dalí aan over. De verfilming is inmiddels in gang gezet. Wat heet, in september moet de film - met Al Pacino in de hoofdrol - in de bioscopen draaien. En je zou als uitgever gek zijn als je daar niet van mee zou profiteren.

Lauryssens woont in Londen en schrijft in Antwerpen. Als jonge verslaggever reisde hij de wereld rond en interviewde onder anderen Harold Robbins, Konsalik, Jack Higgins en wereldreiziger Thor Heyerdahl. Hij sliep in een hangmat in het oerwoud van Brazilië en jaagde in de Amazone op krokodillen, althans dat beweert Manteau.

'Zwarte sneeuw', de eerste thriller van Lauryssens, werd bekroond met de Hercule Poirot-prijs 2002 voor het spannendste boek van het jaar. Daarna volgden een reeks misdaadromans met speurders van de Antwerpse moordbrigade in de hoofdrol.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb het boek gelezen, zeer indrukwekkend. Maar of het nu een goed boek is??

Simon de Waal zei

Si non e vero, e ben trovato. Toch?