18 maart 2008

Rijk debuut (nieuws, 2008)

OPNIEUW PRIJS VOOR EVA MARIA STAAL

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft op 14 maart de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2008 aan Eva Maria Staal voor haar debuutroman 'Probeer het mortuarium', een uitgave van Nieuw Amsterdam. De prijs wordt uitgereikt tijdens de jaarvergadering van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde op zaterdag 17 mei in de Lokhorstkerk te Leiden.

De in 1925 ingestelde onderscheiding is een 'prijs van aanmoediging'. Hij wordt ieder jaar uitgereikt, afwisselend in de categorieën proza en poëzie, en bestaat uit een penning en 7500 euro. De jury prijst 'Probeer het mortuarium', vorig jaar bekroond met de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut, als een boek dat de kenmerken heeft van een thriller, maar veel meer is dan dat: ,,De roman kent ook op het gebied van structuur, verteltechniek en stijl zoveel kwaliteiten dat de lezer zich zal verbazen, als hij verneemt dat hier sprake is van een eersteling (...), één van de rijkste debuten uit de laatste jaren, een boek dat een klassieke status verdient te bereiken.''

Eerdere winnaars van de Van der Hoogt-prijs zijn onder anderen J. Slauerhoff, H. Marsman, S. Vestdijk, Leo Vroman, Willem G. van Maanen, Anton Koolhaas, Cees Nooteboom, Breyten Breytenbach en Frank Martinus Arion.

Geen opmerkingen: