06 maart 2008

Esteban Martín en Andreu Carranza - De Gaudí Sleutel (2008)

Puzzeltocht langs de bouwwerken van Gaudí
(Door Mieske van Eck)

De historie doet het de laatste jaren goed in de misdaadliteratuur, vooral als zij gedompeld is in een badje met mysteriën. De Spaanse schrijvers Esteban Martín en Andreu Carranza doken in de geschiedenis van de architect Antonio Gaudí, die in 1926 overleed in Barcelona na een tramongeluk.

In De Gaudí Sleutel opperen zij de mogelijkheid dat de architect niet zomaar verongelukt is, maar onder de tram is geduwd door leden van een eeuwenoud duivels genootschap, dat uit was op het grote geheim van de architect.

Wie een man als Gaudí als vertrekpunt neemt is niet snel uitverteld, want het leven van de architect zit vol onopgehelderde geheimen en zijn werk is gevuld met verborgen betekenissen. Dat maakt De Gaudí Sleutel niet alleen tot aangenaam leesvoer, het is ook een boeiende ontdekkingsreis langs de architectuur van de Catalaanse bouwmeester.

Getuige van de moord was Gaudí's leerling Jean Givel, ook al lid van een genootschap, maar dan één dat de wereld juist wil redden van het kwaad. Gaudí heeft zijn leerling ingewijd in zijn gevaarlijke geheim. Tachtig jaar later moet Givel zijn kennis overdragen aan zijn kleindochter Maria, maar daarbij wordt hij gehinderd door zijn toenemende dementie. Hij slaagt er in haar belangstelling te wekken en wordt korte tijd later vermoord. Maria begint met haar geliefde Michaël een spannende puzzeltocht langs de bouwwerken van Gaudí, op de hielen gezeten door een stel nietsontziende moordenaars.

Ontdaan van alle wetenswaardigheden over het werk van Gaudí blijft het een tamelijk doorsnee boek over goed en kwaad over met nogal onwaarschijnlijke gebeurtenissen in het genre 'er is meer tussen hemel en aarde'. Maar de kennis die beide schrijvers etaleren over Gaudí en zijn tijd maakt deze misdaadroman toch buitengewoon lezenswaardig.

Esteban Martín en Andreu Carranza - De Gaudí Sleutel. Uitgeverij A.W. Bruna. 360 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: