21 maart 2008

Tess Franke - De beproeving (2008)

Ongeloofwaardig avontuur
(Door Mieske van Eck)

Dat er met de uitvoering van ons rechtssysteem van alles mis is, valt na het geknoei in de Puttense moordzaak en de zaak Lucia de B. niet te ontkennen. Maar dat het zo'n zooitje is als thrillerschrijfster Tess Franke ons voorhoudt, valt toch moeilijk te geloven.
Haar heldin Femke Wolzak treedt niet alleen op in een rechtszaak, waarbij ze persoonlijk veel te nauw betrokken is, ze laat zich ook nog eens op sleeptouw nemen door van het pad geraakte christelijke idealisten en trakteert de rechtbank bovendien op een valse getuige.

Smakelijk vertellen kan Tess Franke wel. In 2006 verscheen haar eerste roman De inwijding. Rechtbankthrillers worden in Nederland niet zoveel geschreven. Dat is jammer, want Franke schildert ook in haar tweede boek weer een fascinerende wereld, waarin rechtschapenheid en list en bedrog op gespannen voet met elkaar staan.

De succesvolle jonge strafpleiter Femke Wolzak staat tegenover een officier van justitie, die meer op eigen glorie uit is dan op het zegevieren van het recht. Wolzak verdedigt in De beproeving een onderwereldfiguur die beschuldigd wordt van een reeks moorden, waaronder die op Wolzaks vriend Roel. Ondertussen raakt ze veel te nauw betrokken bij de ontvoering van een jongen door een groep idealisten.

Net als in haar eerste roman verweeft Franke het zakelijke en het persoonlijke leven van de jonge juriste. Jammer dat het verhaal zo ongeloofwaardig is. Ook wordt niet duidelijk wat ze eigenlijk wil zeggen met deze misdaadroman.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: