26 maart 2008

Scherpe geest (nieuws, 2008)

DE MISS MONEYPENNY VAN IAN FLEMING

Brieven van schrijver Ian Fleming, de schepper van James Bond, die komende maand worden geveild, onthullen een hechte relatie met zijn typiste Jean Frampton. In een brief, gedateerd 31 maart 1960, vraagt hij haar om haar 'scherpe geest' te gebruiken om zijn roman 'Thunderball' uit 1961 'te fatsoeneren'. ,,Alles waar jouw snelle oog op valt, hoe kritisch ook en dat geldt voor alle aspecten van het schrijven, is welkom'', schrijft Fleming.

,,Je kunt Jean Frampton beschouwen als Ian Flemings Miss Moneypenny'', verklaart Amy Brenan van veilinghuis Duke in Dorchester tegenover de BBC. De veiling zal bij Duke op 10 april plaatsvinden ter gelegenheid van Flemings honderdste geboortedag op 28 mei. Het veilinghuis verwacht dat de complete verzameling brieven, waaronder vier ondertekend door Fleming, tussen de 2300 en 3500 euro zal opleveren. Er zitten ook brieven tussen van Frampton zelf en Flemings secretaresses Una Trueblood en Beryl Griffie-Williams.

Frampton was ingehuurd om de manuscripten van Flemings boeken uit te typen. Maar ze werd ook geregeld gevraagd om aanwijzingen te geven over plot en schrijfstijl. ,,Jouw op- en aanmerkingen op mijn werk hebben mij enorm geholpen'', erkent Fleming in zijn brieven.

Frampton, die in de plaats Christchurch woonde, heeft Fleming waarschijnlijk nooit ontmoet. Hun correspondentie laat echter een bijzondere verstandhouding zien die voortduurde tot aan de verschijning van Bond-thrillers als 'You Only Live Twice' en 'The Man With The Golden Gun'. ,,De collectie brieven is daarom zo bijzonder omdat het tot in detail laat zien hoe de boeken van Fleming in de vroege jaren zestig tot stand kwamen'', aldus Brenan.

(Bron: BBC)

Geen opmerkingen: