27 maart 2008

Arthur Lyons (1946-2008)

SCHRIJVER EN FILM NOIR ADEPT

De Amerikaanse detectiveschrijver Arthur Lyons is vrijdag 21 maart op 62-jarige leeftijd overleden. Lyons, die tevens de oprichter was van het Palm Springs Film Noir Festival, stierf aan de gevolgen van een longontsteking en complicaties die optraden na een beroerte.

Lyons startte in 2001 met het filmfestival na meer dan een kwart eeuw misdaadromans in de stijl van Raymond Chandler en Dashiell Hammett te hebben geschreven. Hoofdpersoon in zijn boeken was de geboren cynicus Jacob Asch, die evenwel integer was en zich het lot van anderen aantrok.

Lyons' eerste misdaadroman 'The Dead Are Discreet' verscheen in 1974. Hij beschreef in zijn boeken de cultbeweging in Californië, rebellerende jeugd ('Castles Burning'), pornografie ('Hard Trade') en andere broedplaatsen van criminele activiteit. Critici bewonderden het bijtende karakter van zijn stijl en de geraffineerde plots.

Van het boek 'Castles Burning' dat zich in Palm Springs afspeelde, werd in 1986 een televisiefilm gemaakt, waarin Eric Roberts de rol van Asch vertolkte. Als gastheer van het jaarlijkse film noir festival droeg Lyons altijd gangsterkostuums en moedigde het publiek aan zich te verkleden als gangsterliefje dan wel huurmoordenaar. Tijdens het festival waren voornamelijk B-films uit de jaren veertig en vijftig te zien.

Lyons werd op 5 januari 1946 in Los Angeles geboren en verhuisde naar Palm Springs toen hij elf was. Naast zijn romans schreef hij ook enkele non-fictie boeken, waaronder 'Death on the Cheap: The Lost B Movies of Film Noir' in 2000. Lyons was gemeenteraadslid van Palm Springs van 1992 tot 1996. Het film noir festival in die stad gaat dit jaar gewoon door en is van 29 mei tot en met 1 juni.

(Bron: Los Angeles Times)

Geen opmerkingen: