19 maart 2008

Wordt verwacht 42 (nieuws, 2008)

IT-CONSULTANT IN DE MISDAAD

Voor wie de Erasmusbrug op de cover niet herkent, wordt vast en zeker geholpen met de ondertitel van 'Moord aan de Maas': 'Een Rotterdamse thriller'. Het gaat om het debuut van Johan Baks, dat in mei 2008 bij uitgeverij De Fontein zal verschijnen.

Baks heeft wat met Rotterdam, hij woonde, werkte en ging naar school in de Maasstad. Hij was jarenlang als automatiseerder verbonden aan financiële instellingen. Baks is van huis uit econoom en studeerde daarnaast geschiedenis. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandig IT-consultant.

Baks gebruikt de Rotterdamse haven als decor van moord en doodslag. Slachtoffer is Henk Doornbal, een ondernemer uit de plaatselijke transportwereld, die er bij leven en welzijn een flamboyante levensstijl op nahield: grote villa in Kralingen, mooie echtgenote en nog mooiere minnares. Echter, daags na een confrontatie met de ex van de minnares wordt Doornbal met drie kogels in zijn lijf aangetroffen in een loods aan de Waalhaven.

John Heller, inspecteur bij de Rotterdamse recherche, wordt op de zaak gezet. Hij komt erachter dat Doornbal op meer terreinen dan alleen goederenvervoer actief was: hij smokkelde sigaretten uit Oost-Europa en handelde in wapens. Als vervolgens een heler met wie Doornbal louche zaken deed ontvoerd wordt nabij de Kralingse Plas, denkt Heller dat hij een spoor heeft gevonden die kan leiden tot een oplossing van de moord.

THEEKRANSJE

Een bejaarde seriemoordenares, die kom je niet vaak tegen. Maar nu duikt ze op in 'De Earl Grey-moorden', een thriller (verschijningsdatum: mei 2008) van de hand van de Britse auteur Nigel McCrery.

De gevaarlijke oudere dame luistert naar de naam Violet Chambers. Of toch niet. Want het monster op leeftijd neemt na elke moord de identiteit over van elk van haar slachtoffers. Het is inspecteur Mark Lapslie die klaarheid in de zaak moet brengen. Maar de inspecteur is niet de enige die op zoek is naar de ware identiteit van de moordenaar. Volgens de uitgever zal het drinken van een kopje thee na het lezen van dit boek nooit meer hetzelfde zijn.

Nigel McCrery werkte jarenlang bij de politie. Daarna schreef hij scenario's voor tv-series, waaronder 'Silent Witness'. Bovendien is hij schrijver van de reeks over forensisch patholoog Sam Ryan.

Andere nieuwe titels:

Steve Berry - 'De Alexandrië Connectie' (mei 2008)
Alex Berenson - 'Het Beijing Complot' (juli 2008)
Lisa Scottoline - 'Op de hielen' (augustus 2008)
Geertje Bos - 'Baantjer alias De Cock' (biografie) (september 2008)
Heather Terrell - 'De cartograaf' (juli 2008)

Geen opmerkingen: