25 maart 2008

Wordt verwacht 45 (nieuws, 2008)

VOOR GANGSTERLIEFJES EN CYNICI

'Filosofie meets krimi mét gevoel voor humor.' Zo omschrijft de gloednieuwe uitgeverij Ailantus - van Lidewijde Paris - de roman 'Diepgang' van de Duitse auteur Burkhard Spinnen. En alsof dat nog niet genoeg is wordt dit verhaal over twee veertigers die zich verzetten tegen het ouder worden ook van harte aanbevolen aan 'onderduikers, politiemannen, hardlopers, gangsterliefjes, computerfanaten, Engelandvaarders, cynici, humoristen, kinderboekenschrijvers en jagers'. Zij die zich aangesproken voelen, moeten even wachten tot oktober 2008. Dan pas ligt het boek in de winkel.

Spinnen neemt de lezer even mee terug naar de Olympische Spelen van 1984. Daar wordt de tienkamper Roland Farwick gediskwalificeerd bij het verspringen. Tot ieders verbazing besluit hij geheel met sporten te stoppen. Pas als ruim twintig jaar later op hem wordt geschoten, lijkt zijn leven weer in beweging te komen.

De gebeurtenis levert hem ogenschijnlijk een vriend op: politiecommissaris Ludger Grambach. Ook hij heeft zijn talent verkwanseld en zijn lot lijkt zelfs aan dat van de sporter verbonden. Maar de vriendschap maakt al snel plaats voor een steeds grimmiger wordend duel.

Burkhard Spinnen (Mönchengladbach, 1956) studeerde germanistiek, publiciteitsleer en sociologie in Münster en promoveerde in 1989. Hij debuteerde in 1986 en heeft sindsdien een oeuvre opgebouwd met romans, non-fictie en kinderboeken.

Geen opmerkingen: