23 maart 2008

Verkoopkanonnen (column, 2008)

TE KOOI!

(Door Peter Kuijt)

Eens in de zo veel tijd kruipen uitgevers, schrijvers en promotors gezellig bij elkaar om het nu eens echt serieus te hebben over het boekenvak. Zo was dat begin maart ook het geval in het museumcafé van de Universiteit van Amsterdam. Daar werd vastgesteld dat men in Nederland goed is geworden in het verkopen van boeken, maar op de vraag hoe je mensen ook daadwerkelijk aan het lezen krijgt, was niet snel een eenduidig antwoord te geven. Hoe kunnen we in CPNB’s naam die steeds hoger wordende Nog Te Lezen-stapels laten slinken? Promotie, dat moet nog meer dan andere jaren het sleutelwoord zijn.
Tijdens de bijeenkomst zei schrijfster Saskia Noort 'dat ze nu al de kar trekt voor de mindere verkoopkanonnen' van haar uitgeverij (bron: NRC Handelsblad). Wat ze daarna zei, was nog interessanter: schrijvers moeten meer samenwerken.
In dezelfde week maakte RTL bekend te zullen stoppen met het omstreden realityprogramma De Gouden Kooi. Op 22 mei gaat echt het hek op slot van de 2,2 miljoen euro kostende villa in Eemnes.
Schrijvers en de Gouden Kooi, het zijn twee zaken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.
Maar toch…
Promotie is ook hier de sleutel die het hek van de villa weer zal openen. Breng misdaadauteurs bijeen in deze luxe omgeving, is het idee. Dat moet geheid spannende televisie opleveren. Die hebben heel wat interessantere dingen te bieden, dan die verwende Kooi-bewoners die elkaar vechtend en scheldend de tent uit proberen te vechten. Bovendien zullen de 'mindere verkoopkanonnen' bekend raken bij een groter publiek, dat vervolgens nu echt serieus hun boeken gaat lezen.
Ik zie het al helemaal voor me. Op 23 mei, als de villa en omliggende gronden zijn ontdaan van spermaresten, harde stukjes braaksel en ander DNA-materiaal van de vorige gekooiden, schuift een rij thrillerschrijvers hun tijdelijke onderkomen binnen.
Wie zijn er allemaal? Nou, in ieder geval niet de Vlaamse misdaadauteurs, want die zijn bezig met een broodnodige doorstart van hun getroebleerde genootschap. En alle hulp is daar nodig om de club weer op de kaart te zetten, lezen we op www.misdaadauteurs.be.
Ook absent is Saskia Noort. Volgens haar uitgeverij werkt ze aan een nieuw boek en dan prevaleert hier natuurlijk de wet van de broedende kip boven opsluiting in de Gouden Kooi. Esther Verhoef is er evenmin. Ze heeft in Frankrijk al een Gouden Kooi, waar mooie kippen over het erf tokken en de wijn bovendien lekkerder is. En Simone van der Vlugt heeft al eens op 1 gestaan, dus de kooi laat ze aan zich voorbij gaan, mailt ze. Appie Baantjer zegt dat-ie te oud is voor dit soort 'flauwekul'. ,,En ik heb mijn laatste boek al geschreven.'' En de uitgenodigde Tess Franke, Eva Noorlander en Suzanne Vermeer laten het 'om veiligheidsredenen' eveneens afweten.
Gelukkig zijn er nog tal van andere auteurs die wel op de invitatie zijn ingegaan. Zo dobbert in het zwembad sportduiker Paul Goeken rond, die al snorkelend prachtige volzinnen probeert uit te spreken. In de grote living presenteert John Brosens zijn nieuwste collectie sjaaltjes. Elisabeth Mollema is na de laatste jaarvergadering van het genootschap van misdaadauteurs op les gegaan en danst in een andere hoek van de kamer niet onverdienstelijk buik. De blonde en anders zo bescheiden Elvin Post komt helemaal los en doet feilloos een gevaarlijke, zwarte gangsta rapper na. In de sportruimte onthult Martine Kamphuis welke zurige recensent er model heeft gestaan voor een soortgelijke rol in haar nieuwe thriller 'Kift'. Peter de Zwaan, Charles den Tex en René Appel luisteren ademloos toe (,,Nee! Die? Echt?’’), terwijl Simon de Waal na een kwartiertje spinnen van het te smalle zadel lazert. ,,Pentito!’’, vloekt hij.
Maar thrillerauteurs zouden hun vak niet verstaan, als er ook niet iets spannends zou gebeuren in de villa. Tomas Ross kraakt in de slaapkamer van een collega (wat deed hij daar?) een kluis en vindt daar de echte 'Stadhoudersbrief'. En nog een! En nog een!
Ondertussen roept laborante-schrijfster Marelle Boersma vanuit de keuken dat zij de spaghetti wel zal afgieten, maar tegelijkertijd is ze bezig met allerlei buisjes en flesjes waarin een gifgroene substantie borrelt en dampt. Deeltijdambtenaar van de burgerlijke stand Loes den Hollander heeft haar katheder mee genomen, voor het geval dat. Maar wat verbergt ze in dat geheime luikje van het spreekgestoelte? En waarom moest oud-bosbeheerder Jacob Vis zo nodig zijn lievelingsbijl meenemen?
Afijn, de ontwikkelingen zullen elkaar in razendsnel tempo opvolgen. De kijkcijfers zullen het vijfvoudige, nee het zesvoudige, zijn van die van ranzige Gouden Kooi. Maar op 3 juni worden de schrijvers weer losgelaten. Er moet weer geschreven worden. En natuurlijk willen ze allemaal ’s avonds naar de Avond van het Spannende Boek.

(Eerder geplaatst op Ezzulia.nl)

Geen opmerkingen: