15 maart 2008

Wordt verwacht 40 (nieuws, 2008)

NIKS VOOR VROUWEN

Heren, opgelet! Noteer juli 2008 in uw agenda of Blackberry. Dan namelijk verschijnt er, volgens uitgeverij A.W. Bruna, 'eindelijk weer eens een goede Nederlandse mannenthriller, over investment banking, dure schilderijen en een bloedmooie vrouw'. Het gaat om 'De zwendelaar', het thrillerdebuut van bankier Bjorn Stibbe. Plaats van handeling is het miljonairsdorp Rietschoten. Daar zet de steenrijke Amerikaanse kunstliefhebber William Scarborough een uniek beleggingsproject op. De goudkoorts onder de vermogende dorpelingen slaat direct toe. Ze stoppen honderden miljoenen euro's in Scarboroughs fonds Imperiumbouwer.

De jonge bankier Victor van Zanten is de beoogde directeur van Imperiumbouwer. Wanneer Scarborough onverwacht omkomt bij een brand en het geld als verloren wordt beschouwd, vraagt Victor kunstkenner Jessica Dobson om samen met hem acher Scarboroughs schilderijen en kapitaal aan te gaan. Maar dan vallen er nog meer doden en blijkt dat duistere krachten Jessica en Victor proberen te dwarsbomen.

Volgens de uitgeverij heeft Bjorn Stibbe als bankier meer dan tien jaar op verschillende plekken gewoond en gewerkt, onder meer in Moskou en Londen. Momenteel werkt hij voor 'een bank' in Nederland.

BOOMPJE PLANTEN

Uit een heel ander vaatje tapt de Zweedse thrillerdebutant Lennart Ramberg. Na Ruben van Dijk ('Het Kyoto Complot') is Ramberg de tweede auteur bij A.W. Bruna die met een 'ecothriller' komt. Rambergs boek 'Het experiment' moet in augustus 2008 in de winkel liggen. Het wordt een thriller met veel wetenschappelijke feiten, belooft de uitgever. En: voor elke tien exemplaren die van 'Het experiment' worden verkocht, wordt een boom geplant.

De vooraanstaande wetenschapper Max Planck is van de aardbodem verdwenen. Planck was in de buurt van Spitsbergen bezig met een revolutionair experiment: een meting van de concentratie fluormethaan in de lucht. Dit broeikasgas is zesduizend keer schadelijker dan kooldioxide. Met zijn methode wilde Planck bewijzen dat de uitstoot van het gas nog steeds toe- in plaats van afneemt, zoals was afgesproken in het Kyoto-protocol.

Wanneer Plancks onvervaren assistent Kimi Hoorn het onderzoek overneemt, kan hij niet vermoeden dat er een verrader in hun midden is. Een man die is omgekocht door Michail Gusin, de directeur van een Russische aluminiumsmelterij. Gusin staat op het punt met zijn bedrijf naar de beurs te gaan en daarbij kan hij absoluut geen negatieve publiciteit gebruiken.

Schrijver Lennart Ramberg richtte in 1997 het hightechbedrijf Altitun op, dat hij drie jaar later met spectaculaire winst verkocht aan een Amerikaans telecombedrijf. In 2004 schreef hij samen met Jan Jörnmark het non-fictieboek 'Globala förkastningar' ('Globale verschuivingen').

Andere nieuwe titels:

Suzanne Vermeer - 'Zomertijd' (juni 2008)
Manda Scott - 'Het verborgen kristal' (juni 2008)
Simon Kernick - 'Meedogenloos' (juli 2008)
Ann Cleeves - 'Witte nachten' (augustus 2008)
Michael Palmer - 'De lijfarts' (augustus 2008)
T. Jefferson Parker - 'L.A. Outlaws' (augustus 2008)
Peter Robinson - 'Hartzeer' (september 2008)
Barry Eisler - 'Dubbelblind' (september 2008)
Elizabeth George - 'In wankel evenwicht' (september 2008)

Geen opmerkingen: