VUIL GELD EN ZWART GOUD
De Vlaamse uitgeverij Manteau brengt in juni 2009 twee thrillers op de markt die het zakenleven op de korrel nemen. Mag ook wel weer eens een keer....
'Vuil geld' heet de factionthriller van grootmeester Bob Mendes (tweevoudig winnaar van de Gouden Strop en één keer van de Diamanten Kogel). Een thriller over de infiltratie van de maffia in de Vlaamse samenleving.
Mendes verloochent zijn loopbaan niet. Als accountant heeft hij tientallen jaren meegedraaid in het Vlaamse en internationale zakenleven. Meer dan hem lief was zag hij daar voorbeelden van malversaties, creatief boekhouden en fiscale spitsvondigheden. Zijn ervaringen wendt hij aan in deze thriller over het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. Het bedrijf, ooit het paradepaardje van Vlaanderen, kwam in opspraak na onderzoek door de The Wall Street Journal die het bestaan van spookbedrijven en boekhoudkundige onregelmatigheden ontdekte met het doel de koers van de aandelen de hoogte in te jagen. De aandelen van het bedrijf kelderden in nauwelijks een half jaar tijd en uiteindelijk ging L&H failliet in 2001.
Het verhaal: Jelle Lievens krijgt via een vriend een baan als accountant aangeboden bij KPMG. Hij treedt in de voetsporen van een collega die door een tragisch ongeval om het leven is gekomen en wordt belast met het onderzoek naar de financiële structuur van Lernout & Hauspie en zijn buitenlandse filialen. Hij wordt ook onderzoeker van United Fundraising, dat via zijn bestuurder nauwe betrekkingen onderhoudt met L&H. Al spoedig blijkt dat de verongelukte voorganger van Jelle zeer explosief mateiaal op het spoor was gekomen.
NATTE DROOM
De wereld davert op haar grondvesten door de financiële crisis. Econoom Marc Cave (1951, pseudoniem) legt in 'Zwart goud' uit welke oorzaken aan deze crisis ten grondslag liggen. Cave denkt dat mensen bedrogen wíllen worden: zodra ze fabelachtige winsten in het vooruitzicht worden gesteld, verliezen ze alle redelijkheid.
De economische crisis kent vele vormen en varianten. In een geglobaliseerde wereld waarin de fanatieke zoektocht naar grondstoffen, in de eerste plaats olie, geregeld leidt tot geweld en oorlog, is de vondst van een belangrijke nieuwe oliebron, de natte droom van zowat alle energiebedrijven en beleggers.
Alexander 'Lex' Harrington heeft als geen ander die boodschap in zijn oren geknoopt. In het dichte regenwoud van Papoea-Nieuw-Guinea stoot zijn exploratiebedrijf op een gigantische oliebel. Hij denkt maar aan één ding: zijn bedrijf zo snel mogelijk naar de beurs brengen om zijn aandelen tegen een enorme winst te verkopen. Een onmetelijke rijkdom lacht hem toe. Maar... zit er wel olie in de grond? En zullen de plaatselijke machthebbers, die over Papoea-Nieuw-Guinea heersen als was het hun privédomein, dit zomaar toelaten?
Andere nieuwe titels:
Toni Coppers - 'Engel' (juni 2009). In het Museum voor Schone Kunsten in Brussel wordt onder een schilderij een beeldje van een engel aangetroffen, badend in het bloed. De politie ontvangt daarop verscheidene raadselachtige boodschappen. Is er een grappenmaker aan de gang?
Patrick de Bruyn - 'Dodelijk verlangen' (juni 2009). Als het noodlot toeslaat, blijft Ruth achter met een immens schuldgevoel en de pijn dat ze toch verder moet met haar leven. Ze zoekt een opening naar een nieuw bestaan, maar vooraf moet ze nog een rekening vereffenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten