11 juni 2019

Na Tolkien (nieuws, 2019)

Thrillerschrijver Anthony Price overleden De Britse thrillerschrijver Anthony Price is donderdag 30 mei overleden. Price heeft negentien spionageromans geschreven over een groep geheim agenten die werkten voor een op de MI5 gelijkende organisatie. Hij won zowel een Silver Dagger als een Gold Dagger voor zijn werk. Price is negentig jaar geworden.

Als jonge verslaggever van de Oxford Times werd Anthony Price in het begin van de jaren 50 gevraagd of hij het leuk vond om een boek te recenseren voor zusterkrant Oxford Mail. Het zou gaan om 'slechts een kinderboek door een lokale auteur'. Die schrijver bleek J.R.R. Tolkien te zijn en het boek het eerste deel van de serie In de ban van de ring. De carrière van Price als recensent had zogezegd een fraaie start.


Price specialiseerde zich in misdaadliteratuur. Met zijn recensies in de Oxford Mail werd hij een van de meest gewaardeerde recensenten en - in jury's - scherprechters van het genre. Hij werd zelfs door uitgever Livia Gollancz gevraagd om een naslagwerk over thrillers te schrijven. Price bedankte voor het aanbod want hij had het gevoel dat hij er te veel tijd in moest steken. Maar hij had wel een idee voor het schrijven van een roman, mocht de uitgever interesse hebben.

De uitgever hapte toe. In 1970 verscheen de eerste thriller van Price: The Labyrinth Makers. Het boek kreeg juichende kritieken en de schrijver won er meteen de Silver Dagger Award mee. In de thriller introduceerde Price zijn twee protagonisten: de academicus dr. David Audley en de militair kolonel Jack Butler. Zij zouden in negentien thrillers figureren.

In zijn kritieken behandelde Price de thriller met hetzelfde respect dat door zijn collega-recensenten gewoonlijk aan de traditionele detective was gegund. Hij was een enthousiast fan van de eerste James Bond-boeken van Ian Fleming. En in de jaren 60 begroette hij de komst van schrijvers als Len Deighton, Dick Francis, Gavin Lyall en John le Carré

Twee decennia lang combineerde Price zijn functies van krantenredacteur, boekrecensent en schrijver. In 1978 won hij de Martin Beck Award van het Zweedse gilde van thrillerschrijvers.

In 1989, gelijktijdig met de publicatie van zijn negentiende thriller, zijn pensionering bij de Oxford Times en de val van de Muur in Berlijn, kondigde Price aan dat hij zou stoppen met het schrijven van fictie. Zijn besluit leidde tot vele protesten van critici, lezers en zijn redacteuren bij uitgeverij Gollancz, maar Price was niet te vermurwen en trok zich terug op het platteland in Oxfordshire.

Van zijn thrillers zijn, voor zover bekend, slechts twee in Nederlandse vertaling verschenen: Een ander veld van eer (1974) en zijn debuut, getiteld Spionnen (1970).

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: