19 juni 2019

Blockbuster (nieuws, 2019)

Walter Lucius voltooit Hartland-trilogieHij heeft er zes jaar gedaan om zijn trilogie te voltooien. En op 19 september verschijnt dan het slotstuk van het Hartland-drieluik van Walter Lucius. De stad en het Vuur is 'een blockbuster van internationale allure', belooft uitgeverij Luitingh-Sijthoff.


Met De vlinder en de storm zette Walter Lucius zichzelf in het voorjaar van 2014 nationaal en internationaal op de kaart als schrijver van een gelaagde thriller. Hij won er de Schaduwprijs mee, en internationale vertalingen (o.a. in het Duits, Frans en in Engeland (Penguin)) stapelden zich op. Het debuut werd ook genomineerd voor de Franse thrillerprijs Prix du polar Europeen du point en de inmiddels ter ziele gegane Vlaamse prijs De Diamanten Kogel.

Lucius' uitgever A.W. Bruna sprak destijds van 'een actiethriller van John le Carré-klasse'. Volgens een bericht in Boekblad van september 2011 was er 'een spannende aanbiedingsronde' tussen diverse uitgevers om de rechten van de Hartland-trilogie te verwerven. Het tweede deel, Schaduwvechters, zou eind 2014 verschijnen bij A.W. Bruna. Maar de wegen tussen deze uitgever en Lucius scheidden zich en de auteur koos voor Luitingh-Sijthoff die het boek begin 2016 uitbracht. Nu, ruim drie jaar later, verschijnt de finale van deze trilogie.

Onderzoeksjournalist Farah Hafez keert terug in De stad en het Vuur. Meer dan dertig jaar geleden ontvluchtte ze haar vaderland, nadat haar vader tijdens een coup werd vermoord. Nu is Hafez weer op Afghaanse bodem en begint ze een gevaarlijke zoektocht naar een crimineel netwerk waarin jongens worden verhandeld. En dan stuit ze op een geheim dat haar leven voorgoed zal veranderen… De uitgever bestempelt het boek als 'een verhaal waarin feit en fictie naadloos in elkaar overlopen en hartstochtelijke liefdes contrasteren met politieke manipulaties'.

Walter Lucius is het schrijverspseudoniem van scenarist en producent Walter Goverde (Den Helder, 1954). Hij werkte als scenarist, regieassistent en regisseur voor theatergroep Affect, het Zuidelijk Toneel en de Blauwe Maandag Compagnie. Als televisieregisseur maakte hij dramaproducties, documentaires en items. Bijna tien jaar lang was hij ook regisseur van Het Klokhuis. Met zijn eigen audiovisueel bedrijf Odyssee Producties realiseerde hij voor een aantal ministeries projecten zoals de inburgeringsfilm Naar Nederland. 'Ik was de drummer van een band die daarna regisseur werd van theater en televisie, toen zijn eigen scripts begon te schrijven en eindigde als auteur van spannende boeken', meldt Lucius op zijn website. 'De dingen konden heel wat minder verrassend lopen.'

Geen opmerkingen: