05 juni 2019

Last van zijn geweten (nieuws, 2019)

Zuid-Afrika: een nieuw thrillerland?Er lijkt een nieuwe thrillernatie in opkomst: Zuid-Afrika. Steeds meer spannende boeken gaan over of zijn afkomstig uit dit land van biltong, bobotie en rooibosthee.

Deon Meyer
 is verreweg de bekendste naam in het rijtje spannendeboekenschrijvers uit de regenboognatie. De veelgeprezen auteur heeft een grote schare fans in Nederland en schreef drie jaar geleden nog de cadeaunovelle De vrouw in de blauwe mantel.

Andere bekende thrillerauteurs uit Zuid-Afrika zijn Mike Nicol, Margie Orford, Malla Nunn en Sarah Lotz. Vermeldenswaard is ook dat de bekroonde Britse schrijfster Belinda Bauer opgroeide in Zuid-Afrika. Andere schrijvers hebben zich laten inspireren door het land. Vorige maand verscheen bij uitgeverij De Fontein de thriller Moord volgens Turner van de Britse psychiater Tim Willocks, over corruptie, moord en machtsmisbruik in en rond Kaapstad.

Uitgeverij Volt komt met een nieuwe Zuid-Afrikaanse naam op de proppen: Rudie van Rensburg. Van zijn hand verschijnt in juli zijn debuut Klem.

De held in dit verhaal is Carl Bester. De goede man zit klem. Tijdens zijn laatste zaak bij de Zuid-Afrikaanse politie heeft hij drugsgeld achterovergedrukt, waarna hij ontslag heeft genomen. Wanneer zijn meerdere erachter komt dwingt die hem één laatste keer undercover te gaan, om een illegaal wapennetwerk op te rollen.

Drie Zuid-Afrikaanse zakenlui verdienen flink bij met illegale wapenhandel aan Nigeriaanse rebellen, die werknemers van enkele oliemaatschappijen hebben ontvoerd. Als er plannen ontstaan om ook wapens aan de taliban te gaan leveren, krijgt een van de drie last van zijn geweten. En dan wordt er ook nog een moord gepleegd in een chique buurt van Kaapstad.

Van dit alles moet inspecteur Kassie Kasselman een logisch geheel zien te maken. Al snel raakt hij verwikkeld in een web van bedrog tussen politiemollen, Nigeriaanse gangsters en zakenlui die connecties in de hoogste rangen van de Zuid-Afrikaanse politie hebben. Klem is de start van een serie rond Kassie Kasselman.

Rudie van Rensburg (1951) werd geboren in Bloemfontein en verhuisde later naar Kaapstad. Hij werkte als journalist, had diverse functies bij een reclamebureau en werd een bekende schilder. In 2009 besloot hij zich volledig op het schrijven toe te leggen. Zijn debuut Klem verscheen in 2013 en sindsdien levert hij elk jaar een thriller af.

Geen opmerkingen: