12 juni 2019

Scheiding (nieuws, 2019)

Uitgever wijst Linda Fairstein de deur

Linda Fairstein zit dezer dagen in de hoek waar de klappen vallen. De Amerikaanse thrillerschrijfster die er als openbaar aanklager in de Netflix-serie When they see us allesbehalve goed uitkomt, heeft te maken met een boycot van haar boeken en dringende verzoeken om uit diverse besturen te stappen. En nu heeft uitgever Dutton haar ook al bij het grofvuil gezet.


De voormalige aanklager in New York, die een glanzende carrière als thrillerschrijfster opbouwde, is de deur gewezen door haar uitgever. Dat gebeurde in de nasleep van de Netflix-serie When they see us, waarin Linda Fairstein als de drijvende kracht wordt geportretteerd, die vier zwarte jongens en één latino achter de tralies weet te krijgen voor een verkrachting waar ze part noch deel aan hadden.

Dutton, een imprint van het uitgeefconcern Penguin Random House, bevestigde tegenover NPR (de Amerikaanse publieke omroep) dat zij en Fairstein 'hebben besloten hun relatie te beëindigen'. Een woordvoerder van Dutton weigerde verder in te gaan op dit besluit. Fairsteins uitgever in het Verenigd Koninkrijk, Little, Brown, liet in navolging van Dutton weten geen nieuwe titels van haar meer op de markt te brengen.

Het nieuws over de abrupte scheiding komt twee maanden na de publicatie van Fairsteins jongste thriller Blood Oath en een kleine twee weken na de première op Netflix van de miniserie When they see us. De reeks dramatiseert de beruchte zaak waarin autoriteiten vijf tieners zo ver weten te krijgen dat ze bekennen schuldig te zijn aan een verkrachting van een vrouwelijke jogger in Central Park in 1989. De vijf worden veroordeeld tot gevangenisstraffen tot veertien jaar. Pas in 2002 bekent een serieverkrachter de vrouw in het park in New York te hebben mishandeld, verkracht en voor dood achtergelaten. De vijf krijgen een schadevergoeding van in totaal veertig miljoen dollar.

In de serie, geregisseerd door Eva DuVernay, wordt Linda Fairstein afgeschilderd als de grootste schurk aan de kant van het openbaar ministerie. Ze dwong als aanklager rechercheurs om bekentenissen af te dwingen en bewijs achter te houden. Na de première van de serie ligt Fairstein, die meer dan twintig thrillers heeft geschreven, voortdurend onder vuur. Op Twitter wordt onder de hashtag #CancelLindaFairstein opgeroepen haar boeken te boycotten.

Fairstein werd vorig jaar door de Mystery Writers of America de titel Grand Master toegekend. Maar na fel verzet van collega-auteur Attica Locke werd dit besluit teruggedraaid. Saillant detail: Locke is één van de scriptschrijvers van When they see us.

Bron: NPR, Zie ook: Linda Fairstein mikpunt van kritiek door Netflix-serie

Geen opmerkingen: