24 juni 2019

Van zijn voetstuk (nieuws, 2019)


De mislukte aanslag op  John F. Kennedy
 



Op 22 november 1963 werd de Amerikaanse president John F. Kennedy vermoord in Dallas, Texas. Maar stel nou dat de kogel zijn doel had gemist? Dat is de vraag die de Britse thrillerauteur R.J. Ellory zichzelf stelt in zijn thriller De derde kogel die in september bij uitgeverij De Fontein verschijnt.

De what if-thriller is geen nieuw fenomeen. Zo schreef Tony Schumacher twee thrillers met als uitgangspunt dat Engeland in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers was bezet, publiceerde Tomas Ross na zijn bekroonde De zesde mei (over de moord op Pim Fortuyn) het boek De marionet waarin de kale roerganger van de LPF een aanslag ternauwernood overleeft. In Ultiem bewijs speelt Peter James met de gedachte dat het bestaan van God aangetoond kan worden en in De laatste dagen van Amerika schrijft Brendan DuBois over een nieuwe 9/11-achtige aanslag die de VS treft en het land komt de klap deze keer niet meer te boven.

De Ierse auteur Glenn Meade fantaseerde in Brandenburg over nakomelingen van Adolf Hitler en Robert Harris laat in Vaderland de nazi's de Tweede Wereldoorlog winnen. In De Vos schrijft Frederick Forsyth over een angstaanjagende situatie die zomaar werkelijkheid kan worden: een 17-jarige jongen met het Aspergersyndroom is in staat om de firewalls van geheime diensten neer te halen. 'Als de 'wat als'-vraag maar intrigerend of schokkend genoeg is, kun je de spanning in de jacht naar het antwoord zo opbouwen dat die blijft voortduren tot aan de laatste pagina', aldus de Britse thrillerschrijver Matt Rees.

Ook een thriller over John F. Kennedy is niet nieuw. In De Kennedy Code van Gé Bosschee heeft een elitaire splinterbeweging binnen de vrijmetselarij de moord op het staatshoofd op haar geweten. Alkmaarder Bob Nooij schreef de thriller Babushka, genoemd naar de vrouw met hoofddoek die getuige was van de aanslag op de 35ste president van de VS. In The tears of autumn van Charles McCarry zijn het de Zuid-Vietnamezen die de aanslag op hem hebben beraamd. De bekendste Kennedy-thriller is natuurlijk 22-11-1963 van Stephen King, waarin onderwijzer Jake Epping de kans wordt geboden om de moord te voorkomen.

In De derde kogel van R.J. Ellory overleeft Kennedy de aanslag en staat hij aan de vooravond van een tweede termijn als Amerikaanse president. Fotojournalist Mitch Newman heeft twijfels bij de vermeende zelfdoding van zijn ex-verloofde Jean. Zij was bezig met een groot onderzoek naar de handel en wandel van JFK, een onderzoek dat zo dicht bij de waarheid kwam dat het haar fataal werd. Mitch is vastbesloten haar werk voort te zetten, ook al betekent dat dat hij goed bewaakte geheimen over de machtigste personen van het land aan de kaak moet stellen.

'Met R.J. Ellory deel ik een fascinatie voor de Amerikaanse politiek van de jaren 60', schrijft Ester van Lierop, brandmanager van De Fontein, in de najaarsprospectus van de uitgeverij. 'Jaren geleden al, hoorde ik dat hij met 'iets rondom JFK' bezig was, een boek dat JFK van zijn voetstuk zou laten valllen. Ellory stelt nergens teleur.'

Geen opmerkingen: