17 juni 2019

Overboord (nieuws, 2019)

'Rebound' in de reboundMet Enter, deel 1 in de Rebound-trilogie, won Willem Asman vorig jaar de Gouden Strop. Dat succes smaakt naar meer. Hoewel het drieluik inmiddels is voltooid, komt er nog een vierde deel aan in deze reeks. 'Los te lezen van de eerdere delen', belooft Asmans nieuwe uitgeverij Gloude Publishing. 'De verschijningsdatum van Return wordt deo volente februari 2020', aldus Wanda Gloude.


Voor wie 'rebound' alleen kent als sportterm, onderwijsbegrip of verschijnsel bij medicatie, volgt hier een korte uitleg over de uitdrukking van het begrip in de Asman-lexicon: De particuliere Rebound organisatie is een instituut dat mensen tegen betaling helpt te 'verdwijnen'. Van de radar, uit administraties, uit databestanden. Na drie 'Rebound'-delen zijn Tyler en Oz overgebleven als de leidende figuren.

In Return valt een man overboord tijdens een zeiltocht op de Middelandse Zee… Een zeemansgraf voor de in opspraak geraakte scheepvaarttycoon Paolo Costa. Dat klinkt als een standaard Rebound-ingreep.

Sterker nog: het klinkt als een operatie die jaren geleden al werd uitgevoerd. Op dezelfde plek, onder dezelfde omstandigheden, met dezelfde tragische afloop… én met hetzelfde slachtoffer.

Verschillen tussen toen en nu zijn er ook. Zo waren er ditmaal drie opvarenden Paolo’s echtgenote Aleksa en zijn zakenpartner Demitri Lenghi vergezelden Paolo op zijn reis. Hun getuigenissen klinken in eerste instantie waterdicht, alles wijst op een noodlottig ongeval. Maar het verschil dat Tyler en Oz nog het meest verontrust, is dat er ditmaal geen enkele sprake lijkt van Rebound-betrokkenheid. Heeft Paolo zichzelf een doe-het-zelf-rebound gegeven? Is er een onbekende concurrent actief? Of is er iets heel anders aan de hand? "

Van de Rebound-trilogie werden in totaal meer dan 50.000 exemplaren verkocht. De uitgever van Willem Asman (1959) wist de rechten voor de reeks ook aan een Duits uitgeefhuis te verkopen.

Voor de uitgave van Return stapte Asman over naar Gloude Publishing, de uitgeverij die Wanda Gloude, na 22 jaar ervaring bij Ambo|Anthos en Prometheus, begin dit jaar oprichtte. De Rebound-trilogie wordt nog uitgegeven bij Ambo|Anthos. Daarnaast gaat Gloude Publishing de boeken die Asman eerder bij uitgeverij Cargo publiceerde, opnieuw uitbrengen. Deze maand verscheen al Asmans krachtige en intelligente politieke thriller Wondermans eindspel tegen een schappelijke prijs. En eind dit jaar ligt zijn debuut uit 2006, De Cassandra paradox, in de winkel.  

Geen opmerkingen: