07 juni 2019

Onder vuur (nieuws, 2019)

Felicity Huffman als Linda Fairstein in When They See Us

Linda Fairstein mikpunt van kritiek door Netflix-serie
Ooit was ze de heldin van het Openbaar Ministerie in New York, nu wordt thrillerschrijfster Linda Fairstein overal uitgekotst. Aanleiding is de Netflix-serie When they see us, waarin de bedenkelijke rol die Fairstein ooit speelde bij de berechting van de Central Park Five behoorlijk wordt uitgelicht.

De nu 72-jarige Linda Fairstein was het hoofd van de eenheid voor seksuele misdrijven van het kantoor van de officier van het district Manhattan van 1976 tot 2002. Ze werd een van de bekendste aanklagers in het land. Daarna werd ze een verdienstelijk thrillerschrijver met twintig titels op haar naam over openbaar aanklager Alexandra Cooper. Ze groeide uit tot een 'celebrity' die regelmatig aan belangrijke paneldiscussies deelnam en lid werd van diverse besturen.

Maar nu ligt ze al een week onder vuur. Sinds de première op Netflix van de serie When They See Us van regisseur Ava DuVernay staat Fairstein synoniem voor iets anders: als vertegenwoordiger van een justitieel systeem dat vijf zwarte en latino tieners ten onrechte de gevangenis in liet draaien wegens een brute verkrachting.

Scène uit When They see Us
Fairstein leidde de divisie seksmisdrijven toen, in 1989, een blanke vrouw die aan het joggen was in het Central Park, werd aangevallen, geslagen, verkracht en voor dood werd achtergelaten.

In de vierdelige serie is het door Felicity Huffman gespeelde karakter van Linda Fairstein de drijvende kracht in de zaak die alles doet om vijf lukraak in het park opgepakte zwarte jongens achter de tralies te krijgen voor deze misdaad. Zij weet een openbaar aanklager die twijfelt aan de schuld van de jongens zo ver te krijgen dat zij toch een zaak tegen ze aanspant. Donald Trump, toen zakenman, plaatste een grote advertentie in de dagblad, waarin hij meldt dat hij het liefst zou hebben gezien dat de vijf de doodstraf zouden hebben gekregen.

De afgelopen dagen hebben online petities en de hashtag #CancelLindaFairstein opgeroepen tot een boycot van haar boeken en haar vertrek uit diverse besturen. Na een vloedgolf van kritiek op Twitter heeft ze haar eigen account gedeactiveerd. Later trok ze zich terug uit de besturen van Vassar College, de opleiding die ze volgde en de Joyful Heart Foundation, die slachtoffers van seksueel geweld bijstaat. In 1993 benoemde het tijdschrift Glamour haar tot 'vrouw van het jaar', maar dinsdag liet de hoofdredacteur weten dat Fairstein met de kennis van nu die titel niet zou hebben gekregen.

Overigens werd in 2002 bewezen dat de vijf opgepakte jongens zich niet aan de verkrachting schuldig hebben gemaakt. Toen bekende de eerder veroordeelde verkrachter Matias Reyes dat hij het misdrijf had gepleegd. En op de joggende vrouw gevonden DNA-materiaal matchte met dat van hem. 

De Netflix-serie is gebaseerd op de ervaringen van de Central Park Five: Korey Wise, Kevin Richardson, Raymond Santana, Antron McCray en Yusef Salaam. Zij zaten jarenlang in de gevangenis. Pas in 2014 trof de overheid een schikking van 41 miljoen dollar voor de tijd die ze ten onrechte achter de tralies zaten. 

De New York Times vraagt zich overigens af of de Linda Fairstein uit de serie wel overeenkomt met de echte Linda Fairstein. De scenaristen veroorloofden zich diverse vrijheden wat betreft dialogen en  de timing van gebeurtenissen. Maar Jonathan C. Moore, de advocaat die vier van de Central Park Five vertegenwoordigde, zei dat 'we niet zeker weten wat Fairstein precies tegen de officier van justitie en de rechercheurs heeft gezegd', maar dat 'de vertolking van Fairstein in de serie grotendeels de essentie weergaf van wie zij was.'

Overigens kreeg Fairstein vorig jaar al kritiek op haar functioneen eind jaren 80. Het genootschap Mystery Writers of America had haar de eervolle titel van Grandmaster toegekend, als eerbetoon aan haar omvangrijke oeuvre. Maar die titel werd weer ingetrokken, nadat onder collega-schrijver kritiek was ontstaan op Fairstein en haar aandeel in de Central Park-zaak.

Tegenover de website The Daily Beast noemde Fairstein de Netflix-serie 'een en al leugens'. De reeks is volgens haar 'een compleet onware versie van de gebeurtenissen' en haar rol in deze zaak. 'In de serie worden mij woorden in de mond gelegd die ik nooit heb gezegd.'

Bron: New York Times, Esquire.com

Geen opmerkingen: