06 juni 2019

Algoritmes (nieuws, 2019)


Computer breekt writer's blocks af en mijdt clichés
Wattpad, de redactie van De Spanningsblog had er nog nooit van gehoord. Een enorme lacune in de kennis natuurlijk, want dit Canadese platform voor verhalenschrijvers bestaat al sinds 2006. Het geeft schrijvers waar het kan een duwtje in de rug.

Via de website of de app kunnen gebruikers bijvoorbeeld verhalen of gedichten schrijven en online zetten. De verhalen kunnen beoordeeld worden door lezers, door op deze hoofdstukken een stem uit te brengen of een reactie achter te laten. Wattpad biedt ook tientallen schrijfhulpmiddelen om de kwaliteit van het verhaal naar grotere hoogten te brengen.

Naar eigen zeggen heeft Wattpad meer dan 2 miljoen auteurs en 40 miljoen bezoekers per maand. Er worden dagelijks meer dan 100.000 teksten gepubliceerd.

Nu experimenteert de site met gebruik van kunstmatige intelligentie om hun auteurs te helpen bij het verbeteren van hun verhalen, meldt INCT, het platform voor uitgeefexperts. Wattpad zet data-analyse in om de verhalen die succesvol zijn op het platform ook daarbuiten op weg helpen. De computer laat zien over welke passages lezers het meest te spreken waren en over welke het minst.

In de toekomst wil Wattpad schrijvers ook begeleiden tijdens het creatieve proces. De feedback die voorheen alleen van de lezers kwam wordt dan aangevuld met tips van algoritmes. Op basis van data uit talloze publicaties is vooraf een aantal valkuilen geïdentificeerd. Wordt een van deze blokkades in een nieuwe tekst gesignaleerd, dan wijst de software daarop. In eerste instantie wordt naar grammatica, stijl en opbouw gekeken. Daarnaast probeert de software clichématige plotwendingen te signaleren en doet het suggesties als de auteur met een writer's block zit.

Een kind kan de was doen, zo lijkt het. Maar het lijkt de redactie van De Spanningsblog dat het toch veel meer voldoening geeft als je zonder al die hulpmiddelen zelf een verhaal verzint en schrijft.

Bron: INCT 

Geen opmerkingen: