12 juni 2019

Bordkartonnen personage (nieuws, 2019)

De teller van Jo Nesbø staat op 1 miljoen In België en Nederland is de Noorse thrillerschrijver Jo Nesbø mateloos populair. Zijn boeken vliegen als de spreekwoordelijke broodjes over de toonbank. Deze week heeft de auteur de mijlpaal bereikt van één miljoen verkochte boeken in Nederlandse vertaling.

Uitgeverij Cargo heeft het nog eens nageteld en een dag later een persbericht verzonden: dinsdag 11 juni werd de miljoenste 'Nesbø' verkocht. Of dat in een Vlaamse boekhandel gebeurde of bij een boekwinkel in Nederland is onbekend. Maar vrijwel zeker was ging het om de nieuwste thriller van de schrijver: Het mes.

In Het mes is Harry Hole terug naar waar het ooit begon. Hij is weer aan de drank, zijn grote liefde Rakel heeft hem verlaten, voorgoed dit keer, en hij woont opnieuw op zijn oude adres aan de Sofies gate. De politie in Oslo biedt hem een baan aan, maar hij mag alleen nog cold cases onderzoeken. Als na meer dan tien jaar gevangenis Svein Finne, de serieverkrachter en -moordenaar, weer op vrije voeten komt, is Hole ervan overtuigd dat hij opnieuw zal toeslaan.

Het is slechts de opmaat tot een veel grotere ramp. Want wanneer hij op een dag in zijn appartement ontwaakt na een nacht vol alcohol, ontdekt Harry dat hij besmeurd is met bloed. En dan begint pas echt zijn nachtmerrie.

Jo Nesbø ziet zijn boeken in meer dan 50 landen worden uitgegeven. Het mes is Nesbø's twaalfde thriller met Harry Hole in de hoofdrol. Wereldwijd zijn er meer dan 40 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

In samenwerking met vijftig Nederlandse boekhandels organiseert uitgeverij Cargo de komende tijd een social media-winactie. In de winkels staat een bijna echte Jo Nesbø: het is een lifesize displaypop. Deelnemers aan de actie kunnen een selfie nemen met de auteur. Bij plaatsing van deze foto op Facebook of Instagram onder vermelding van #nesboselfie maakt hij of zij kans op het gehele oeuvre van Jo Nesbø in Nederlandse vertaling te winnen. Cargo kiest op 15 juli 10 winnaars uit.

Geen opmerkingen: