05 juni 2019

Gesignaleerd 469 (nieuws, 2019)

Mark Cameron - Tom Clancy. In zijn macht Bij uitgeverij A.W. Bruna is verschenen Tom Clancy - In zijn macht van de Amerikaanse schrijver Mark Cameron. Het is de eerste thriller van Cameron over Jack Ryan, de door Tom Clancy bedachte held.

Jack Ryan is de langstzittende Amerikaanse president ooit. Hij werd ingezworen aan het eind van Ereschuld, de thriller die Tom Clancy in 1994 publiceerde. Sindsdien heeft hij met tal van kwaadaardige regimes, dictators en ander gespuis te maken gehad.

Een aanval op een olieboorinstallatie in Tsjaad wordt gevolgd door een terreuraanslag op een Amerikaans oorlogsschip. Terwijl president Jack Ryan zich voorbereidt op een topontmoeting met de Chinese president Zhao, siddert de wereld onder het geweld van een reeks aanslagen die niets met elkaar te maken lijken te hebben.

Maar wanneer op een afgelegen weg in Texas een auto aan de kant wordt gezet en een gestolen USB-stick wordt gevonden, blijkt er wel degelijk een verband te bestaan.

De internationale verhoudingen komen nog verder onder druk te staan wanneer een Amerikaans spionageschip uit koers raakt in de Zuid-Chinese Zee en in Chinese handen dreigt te vallen. Aan John Clark, Ryans rechterhand, en het team van de onder de radar opererende dienst Campus de taak om het brein achter de aanslagen te ontmaskeren, voordat het te laat is…

Voordat Mark Cameron (1961) begon met het schrijven van avonturenromans in de Jericho Quinn-reeks en de serie Jack Ryan-thrillers voortzette, was hij 29 jaar lang politieman. Daarna was hij onderdeel van de United States Marshals Service, gespecialiseerd in persoonsbeveiliging. In 2011 besloot hij zich fulltime aan het schrijven te wijden. Hij heeft een zwarte band in jiujitsu, is een gecertificeerde diepzeeduiker en een enthousiast motorrijder. Een mannetjesputter dus.

Vanaf de dag dat hij de bestseller The Hunt for Red October las, was Cameron een groot fan van de thrillers van Tom Clancy. Zijn goede vriend, Clancy's co-auteur Mark Greaney, introduceerde hem bij Tom Colgan, redacteur van de Ryan-thrillers, als mogelijke schrijver van nieuwe thrillers in de serie. Cameron haalt zijn schouders op bij het horen van kritiek van schrijvers op het voortzetten van de Tom Clancy-serie na diens dood in 2013. 'Sommige mensen zijn hun leven lang boos, ik ben van de meer opgewekte soort. Als je deze boeken niet wilt lezen, dan doe je dat gewoon toch niet?' Dit jaar verschijnt van Cameron de derde thriller in de Jack Ryan-reeks. 

Geen opmerkingen: