14 juni 2019

Behoudend (nieuws, 2019)


Bekende namen doen het ook nu weer goed
Wat een boer niet kent, dat vreet hij niet. Iets soortgelijks gaat op voor de thrillerlezer. De Nederlandse liefhebber van de spannende roman is er een van het behoudende soort. Aan onbekend werk, waagt hij zich niet of nauwelijks. Dat blijkt eens te meer uit het overzicht van de zestig meest verkochte spannende boeken van het afgelopen jaar.

Traditiegetrouw verspreidt de Stichting CPNB zo halverwege de Spannende Boeken Weken een overzicht van de zestig bestverkochte en zestig meest uitgeleende thrillers van het afgelopen jaar (mei 2018 tot en met april 2019). En elk jaar is het als het intrappen van een deur die al wijd openstaat: de bekende namen verkopen het best, van debutanten en eendagsvliegen moet de consument nauwelijks iets hebben. De enige vreemde eend in de bijt lijkt Nicolien Mizee op plaats 28 met Moord op de moestuin, een pastiche op de aloude detective.

Het bestverkochte en dus populairste spannende boek van het afgelopen jaar is Gespleten van Karin Slaughter. De Amerikaanse thrillerschrijfster komt in totaal zes keer in de  bestverkochte Spannende Boeken Top 60 voor. De nummer een van afgelopen jaar, Oorsprong van Dan Brown (Luitingh-Sijthoff), staat dit jaar op de tweede plaats. M.J. Arlidge, de bedenker van kleutertitels voor zijn thrillers is met acht boeken het populairst in de top 60.

Suzanne Vermeer, een pseudoniem van de in 2011 overleden auteur Paul Goeken dat daarna door een andere auteur is overgenomen, staat als hoogste Nederlandse auteur op de derde plaats met Super de Luxe (A.W. Bruna). In totaal staan er vier boeken van Vermeer in de top 60. Linda van Rijn, ook al een auteur van vakantiethrillers heeft met zes titels de meeste oorspronkelijk Nederlandse titels in de top 60 staan.

In totaal staan er zeven Britse, zeven Amerikaanse, 11 Nederlandse en vijf Scandinavische auteurs of auteur duo's in de bestverkochte Spannende Boeken Top 60. Van de Nederlandse auteurs zijn er slechts drie man: Willem Asman, de Gouden Strop-winnaar van 2018 staat op plaats 59, Peter Römer neemt met een deel uit de De Cock-serie plek 50 in. Jeroen Windmeijer, 'de Dan Brown van de Lage Landen', staat er twee keer in: op 30 en 47.

De top 60 telt 15 mannelijke en 10 vrouwelijke auteurs, er staan 4 duo's in. Er zijn 36 nieuwe titels verschenen in de top 60. 24 boeken stonden dus vorig jaar ook al in de bestverkochte Spannende Boeken Top 60

Huidpijn van Saskia Noort (Ambo|Anthos) is het meest uitgeleende spannende boek. De dag van de doden van Nicci French (Ambo|Anthos) staat op de tweede plaats, De doorbraak van Simone van der Vlugt (Prometheus) staat op de derde plek van meest uitgeleende Spannende Boeken Top 60.

Super de luxe van Suzanne Vermeer staat op plek vier en is tevens de meestvoorkomende (Nederlandse) naam in de top 60, met 7 titels. Loes den Hollander en Linda van Rijn staan op de gedeelde tweede plaats met beide 6 titels.

Voor de liefhebbers, de complete Top 60 van bestverkochte boeken is hier te vinden.

Geen opmerkingen: