13 april 2019

De Thriller Twaalfdaagse! (nieuws, 2019)Het gaat goed met de Nederlandse thriller! (Door Peter Kuijt)

De Spanningsblog heeft vandaag goed nieuws en nog beter nieuws te melden. Het goede nieuws is dat het thrillergenre in blakende gezondheid verkeert. En het nog betere nieuws leest u verderop....

Eerst dus het goede nieuws. Dat het spannende boek van vaderlandse bodem er mooi voor staat, leiden we nu even niet af aan spijkerharde cijfers van marktonderzoekers. Er zijn ook geen diepgaande interviewers met thrillerschrijvers en -lezers aan voorafgegaan.

Nee, onze eigen waarneming ligt ten grondslag aan de conclusie over de pico bello staat van de Nederlandse thriller. Reacties en opmerkingen van vele schrijvers voeden onze inzichten.

De Spanningsblog raadpleegde de Rolodex en schreef enkele tientallen auteurs aan met het verzoek om een column over het ambacht schrijven en/of over het fenomeen misdaadliteratuur. En of dat alstublieft gratis en voor niets kon.

Ondanks deze laatste toevoeging reageerde het gros van de schrijvers buitengewoon enthousiast. 'Wat een hartstikke leuk idee! Graag zou ik een bijdrage leveren. Alleen...' Zo begonnen de meeste mailtjes. De ene schrijver was te druk met research in een ver buitenland, de andere druk doende met de laatste hand van het manuscript, de volgende schreef voor een televisieserie, had columns voor andere media te vullen of lezingen te doen. Kortom, de thrillerschrijvers kwamen om in de bezigheden. Sommigen waren er zelfs zó door in beslag genomen dat ze niet eens tijd hadden om te antwoorden.

Het goede nieuws is dus dat de misdaadauteurs het hartstikke druk hebben met hun literaire werk. Weg met al die klachten over de beroerde positie van schrijvers! Daar klopt niets van! En dat enkele auteurs na de tot-hun-spijtweigering op Facebook en Instagram werden gespot in een museum, op een terras in een Europese hoofdstad of verdiept in het boek van een collega, doet volgens ons niets af aan hun oprechtheid. Mogen zij ook eens eventjes ontspannen na hun buitengewone inspanningen?!

En dan nu het nog betere nieuws. Van de benaderde schrijvers zag een flink aantal toch nog kans om een column uit hun tekstverwerker te toveren. En u kunt deze de komende dagen op De Spanningsblog lezen. Morgen, zondag 14 april, bestaat De Spanningsblog twaalf jaar! Dat vieren we vanaf die dag met een Thriller Twaalfdaagse. Tot en met 25 april plaatsen we elke dag één of meerdere columns op de site. Is dat geen feest?

De eerste stukken hebben de spamfilter in de mailbox omzeild en zien er veelbelovend uit. Er zijn columns over ijdeltuiterij, doodsangsten, het zout in het eten, een hoop pulp, de liefde voor het vak, trommels in het hoofd, spanningsbogen, kutsmoezen, koning Willem-Alexander (doet het altijd goed...) en een gestrand huwelijk.

En niet de minste auteurs hebben zich van hun columnste kant laten zien. U kunt bijdragen verwachten van onder anderen Elvin Post, Charles den Tex, Jac. Toes, René van Rijckevorsel, Gerard Nanne, Jacob Vis, Loes den Hollander, Peter de Zwaan, Lieneke Dijkzeul, Tomas Ross, René Appel en Anita Terpstra. Andere namen houden we nog even onder de pet...

Veel leesplezier toegewenst!

1 opmerking:

Roger De Maertelaere zei

Hartelijke gelukwensen voor De Spanningsblog. En zeer terecht want ik kan me voorstellen dat je al die jaren als een mier hebt moeten wroeten om het hoofd boven water te houden.

Dat jouw verzoek om (kosteloze !) bijdragen van auteurs die de verjaardag glans moeten geven, positief werd beantwoord door de elite van de Nederlandstalige misdaadliteratuur is op zich al een eerbetoon aan jouw levenswerk. Ook terecht. Ik kijk met spanning uit naar wat de maestro's de volgende twaalf dagen te melden hebben.

Wees nu eens niet de sympathieke brombeer maar wentel je in fierheid als een pauw die net het wijfje van zijn dromen heeft veroverd. Sorry dat ik het nogal melig uitdruk. Nog eens 12 jaar is het minste wat ik De Spanningsblog gun, voor mijn part mag het ook 120 jaar zijn. Al zal ik dan vanuit de eeuwige jachtvelden tevreden mee kijken en lezen.

Wellicht zit jij dan naast mij en zal je uiteraard op- en aanmerkingen hebben over hoe jouw erfenis wordt beheerd. Dat is Peter Kuijt.

Kort gezegd: ik neem de hoed in de hand voor jou en De Spanningsblog.

Hartelijke groeten

Roger