24 april 2019

Boerengezin (nieuws, 2019)

'Magistrale reconstructie' opnieuw uitgebracht 




Uitgeverij De Arbeiderspers brengt vandaag een speciale editie uit van In koelen bloede, een klassieker van Truman Capote. Het wordt 'de magistrale reconstructie' van een gruwelijke moordzaak genoemd. Deze editie bevat een nawoord van Maarten 't Hart. 


In november 1959 leest Truman Capote in The New York Times een bericht over het boerengezin Clutter in Holcomb, Kansas, dat bruut wordt uitgemoord door twee jonge criminelen.  Het gezin bestaat uit de rijke boer Herbert William Clutter, zijn vrouw Bonnie, hun 16-jarige dochter Nancy en hun 15-jarige zoon Kenyon. Ze werden in 1959 op gruwelijke wijze vermoord.

Capote besluit naar Kansas af te reizen om daar, nog voordat de daders Richard 'Dick' Hickock en Perry Smith gepakt werden, over de moorden te schrijven. Capote reisde samen met zijn jeugdvriendin Harper Lee (auteur van To Kill a Mockingbird).

Samen interviewden zij lokale bewoners en de recherche. Capote en Lee maakten duizenden pagina's aantekeningen en Capote was vele jaren bezig om het boek te schrijven. Het boek werd eerst in vier delen gepubliceerd in The New Yorker. In januari 1966 werd het boek als één geheel uitgegeven. Er werden over het verhaal theaterproducties gemaakt en het boek werd verfilmd. De gebeurtenissen in Capote's leven rondom het schrijven van het boek werden in 2005 verfilmd in de biopics Capote  (2005) en Infamous (2006).

Hij stort zich op de zaak en besluit deze tot het onderwerp te maken van een roman. Zes jaar lang doet hij onderzoek, hij interviewt alle betrokkenen en begeleidt de moordenaars tijdens hun laatste gang naar hun executie op 14 april 1965.

In In koelen bloede paart Capote de kunst van de romanschrijver aan de techniek van de journalist. Met vaste hand ontleedt Capote in dit boek een van de beruchtste moordzaken van de vorige eeuw.

Truman Capote (1924-1984) wordt gezien als een van de invloedrijkste Amerikaanse auteurs. Hij schreef fictie, non-fictie, korte verhalen en theaterstukken. Zijn bekendste werken zijn Breakfast at Tiffany's (1958) en In koelen bloede (1965). De verfilming van In Cold Blood ontving vier Oscar-nominaties.

Zie ook de column van Jacob Vis over In koelen bloede.

Geen opmerkingen: