17 april 2019

De longlist! (nieuws, 2019)


EO-presentator maakt kans op Gouden StropKefah Allush, presentator van EO-progamma's als Rot op met je religie en Jezus van Nazareth, is één van de kanshebbers op de BookSpot Gouden Strop. Met zijn debuut De munt van Judea (uitgeverij Volt), een familiegeschiedenis die zich in het Midden-Oosten afspeelt, neemt hij het op tegen negen collega's. 'Ik begin graag aan dingen waar ik denk geen talent voor te hebben', zei Allush eerder over zijn schrijfambities op de website van de EO. 


Kefah Allush is niet de enige debutant op de longlist van de Gouden Strop. Ook Samantha Stroombergen heeft de jury van de kwaliteiten van haar De witte kamer (Meulenhoff Boekerij), over de moord op een journalist, weten te overtuigen. Kasper van Beek die Vogelvrij (Cargo), een thriller over de Finse avonturen van advocaat Olaf, schreef, is de derde debutant. Daarnaast klopt een nieuw duo op de longlistdeur: thrillerveteraan Henk Apotheker en tv-presentatrice Kirsten van Dissel laten met hun Erfenis (Luitingh-Sijthoff), over een Nederlandse Lisbeth Salander, een goede indruk achter.

Onder de kanshebbers zijn twee Gouden Strop-winnaars. Het zijn Elvin Post, in 2004 winnaar met zijn debuut Groene Vrijdag, die nu met Arizona Blues (Ambo|Anthos) naar de thrillerprijs dingt, en tweevoudig winnaar Felix Weber (in 2017 winnaar met Tot stof en in 2011 onder zijn eigen naam Gauke Andriesse bekroond) die  met Genadeschot een thriller schreef over een Nederlandse SS'er in gewetensnood.

De overige auteurs op de longlist zijn Jan Van der Cruysse, de enige Vlaming met Bling Bling 3 (Angèle), Chris Houtman (Het negende gebod, Karakter Uitgevers), Marjolijn Uitzinger (Verloren in Berlijn, De Geus), en de in Slovenië geboren journalist Igor Znidarsic (De uitverkorene, Karakter Uitgevers). 


De longlist van de BookSpot Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, is samengesteld door een jury onder leiding van Anniko van Santen. De shortlist wordt op 1 mei bekendgemaakt, tegelijkertijd met de nominaties voor de BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste thrillerdebuut. De winnaars van beide prijzen worden op 29 mei bekendgemaakt, net voor de start van de Spannende Boeken Weken, die duren van 1 t/m 21 juni.

De Gouden Strop bestaat 33 jaar en heet sinds 2018 de BookSpot Gouden Strop. De te winnen prijs bestaat uit een geldbedrag van € 20.000,-. Ook krijgen de genomineerden van de BookSpot Gouden Strop shortlist ieder € 1.000,-.

Vorig jaar won Willem Asman met Enter (Ambo|Anthos). Het boek stond vervolgens vijf weken lang in De Bestseller 60. De jury van de BookSpot Gouden Strop 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht), Jos van Cann (thrillerrecensent), Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen), Gijs Korevaar (eigenaar Thrillerweb en thrillerrecensent) en Lilian Hulzebos (medewerker Biblionet Groningen).

Geen opmerkingen: