26 mei 2018

Henk Apotheker en Kirsten van Dissel - Erfenis (2018)

De Nederlandse Salander


(Door Peter Kuijt)


Nederland heeft zijn eigen Lisbeth Salander. Ze heet Chris Meyer, werkt als priv├ędetective, kent de krochten van cyberspace als geen ander en gaat een robbertje vechten met boomlange kerels niet uit de weg.

Maar deze poldervariant op Stieg Larssons wereldberoemde schepping, die zijn erfgenamen er nog steeds warmpjes bij doet zitten, kent ook emoties. Een internetmiljonair vraagt haar zijn al jaren vermiste zoon op te sporen. Een gevaarlijke klus die haar zelfs naar Roemeni├ź brengt. Gelukkig kan ze op de steun rekenen van enkele opmerkelijke vrienden.

Erfenis is ondanks de wat saaie titel een sterke eerste coproductie van Henk Apotheker en Kirsten van Dissel. Apotheker kennen we als scenarioschrijver en thrillerveteraan, zijn De Vrije Singel werd ooit genomineerd voor de Gouden Strop. Van Dissel is actrice, ze speelde in de serie Baantjer. Daarnaast presenteert ze programma's voor Omroep West.

Erfenis is uitstekend geschreven, spannend en vol plotwendingen. Je staat versteld van wat er allemaal mogelijk is op de digitale snelweg en de duistere afslagen daarvan. Hopelijk is Chris Meyer een blijvertje.

Henk Apotheker en Kirsten van Dissel - Erfenis. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 320 pag.

Geen opmerkingen: