04 februari 2019

Lage prioriteit (nieuws, 2019)


Miquel Bulnes debuteert met thriller én graphic novel
Hij schreef al enkele goed ontvangen romans. Nu debuteert Miquel Bulnes ook als thrillerauteur. En daar doet hij nog een schepje bovenop. Tegelijk met zijn thriller Openbaringen verschijnt op 6 maart ook zijn gelijknamige graphic novel. In een niet met name genoemde stad wordt in een armoedig appartement het opengesneden, verbloede lichaam van een neonazi aangetroffen. Het is aan inspecteurs Elvira Muller en Andrej Ruzedksi om de daders op te sporen.

Massabetogingen in het centrum, waar het geweld tussen demonstranten en ordediensten steeds verder escaleert, maken echter dat de moord slechts een lage prioriteit heeft en dat het oplossen ervan nauwelijks vordert. Intussen blijkt de binnenlandse veiligheidsdienst wel bijzonder geïnteresseerd in de zaak.

Elders in de stad houdt dokter Xavier Miralles het leven dragelijk door zich op gezette tijden te injecteren met hallucinogene anesthetica, een verslaving die hem zijn grip op de werkelijkheid doet verliezen en hem zelfs tot verdachte in het moordonderzoek maakt.

Ekkelenkamp is de echte achternaam van de Nederlandse schrijver Miquel Bulnes (geboren in 1976). Als schrijversnaam heeft hij de naam van zijn Spaanse moeder gebruikt. De arts-onderzoeker debuteerde in 2003 als schrijver met Zorg. Ook de volgende twee boeken spelen zich af in ziekenhuizen en laboratoria; het zijn autobiografische romans die als 'ironisch-realistische zedenschetsen' worden getypeerd.

Met Het bloed in onze aderen (2011) sloeg Bulnes een heel andere weg in; hij behandelt in ruim 620 bladzijden een vrijwel onbekend deel uit de geschiedenis van Spanje. Voor het schrijven van het boek heeft hij een jaar vrij genomen om in Spanje onderzoek te doen. De roman oogstte veel waardering en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2012. Hierna verscheen zijn historische roman Reconquista

Uitgeverij Prometheus bestempelt Openbaringen als 'een ijzingwekkend boek, geschreven met een meesterlijke, soms licht ironische pen'. Tegelijk met de thriller schreef Bulnes het scenario voor de bijbehorende graphic novel, geïllustreerd door Job van de Molen. Daarmee is hij de eerste auteur ooit die een verhaal in beide vertelvormen tegelijk publiceert. stelt de uitgever.

Geen opmerkingen: