16 februari 2019

T.M. Logan - Leugens (2019)

Mama heeft geheimen(Door Peter Kuijt)

Sinds enkele jaren is het ‘domestic noir’ wat de klok slaat. De misdaadromans die zich in of dicht bij huis of op de werkvloer afspelen, zijn niet aan te slepen. Veelal zijn het door vrouwen geschreven boeken, die ook doorgaans het verhaal vanuit een vrouwelijk perspectief vertellen.


Leugens
 van de Brit T.M. Logan is hierop een prettige uitzondering. De oud-journalist van de Daily Mail schrijft over leraar Joe Lynch die vindt dat hij een perfect leven leidt tot de dag dat hij met zijn 4-jarige zoon William naar huis rijdt. Zoonlief noemt onderweg de automerken die hij vanuit zijn kinderzitje spot: ‘Audi, Renault…’ Dan ziet hij ineens ‘mama-auto’, de Volkswagen waarin moeder Melissa rijdt. Joe besluit haar te volgen om haar te kunnen verrassen. Maar vanuit een hotellobby ziet Joe zijn vrouw een fikse ruzie hebben met een gezamenlijke vriend.
 
Het is de eerste in een reeks gebeurtenissen die Joe’s leven gaandeweg volledig op zijn kop zet. Melissa blijkt meer dan een handvol geheimen voor haar man te hebben en hoe harder hij probeert ze te ontrafelen hoe dieper hij zich in de nesten werkt.

Leugens is in Groot-Brittannië een bestseller en dat is goed te begrijpen. Geschreven in een frisse, lichtvoetige stijl weet Logan behoorlijk veel sympathie te wekken voor de arme onderwijzer.

Dialogen zijn dik in orde, grote en kleine cliffhangers uitgekiend gedoseerd. De schrijver geeft er in de finale een draai aan die zelfs de meest doorgewinterde thrillerlezer niet zou verwachten. Een uitmuntend debuut.

T.M. Logan - Leugens. Uitgeverij Ambo|Anthos, 470 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

Geen opmerkingen: