05 februari 2019

Brits accent (nieuws, 2019)

Thrillerauteur A.J. Finn onder vuurSchrijver Dan Mallory, die onder het pseudoniem A.J. Finn succes boekte met de bestseller De vrouw in het raam, wordt ervan beschuldigd dat hij veel details over zijn persoonlijk leven heeft verzonnen. Het blad The New Yorker publiceerde een portret van Mallory, waaruit naar voren kwam dat hij veel overeenkomsten vertoont met de liegende hoofdpersoon uit The Talented Mr Ripley van Patricia Highsmith, de auteur over wie hij een scriptie schreef tijdens zijn studie aan de universiteit van Oxford.Volgens The New Yorker is het levensverhaal van Dan Mallory minstens even spannend als zijn thriller. Het artikel stelt dat Mallory heeft verzonnen dat hij een hersentumor had en dat hij zijn broer, genaamd Jake, opvoerde die per mail zijn collega's liet weten hoe zijn ziekteproces verliep.

Ook wordt in het artikel beschreven dat Mallory een essay had geschreven over zijn moeder die aan de gevolgen van kanker was overleden en dat zijn broer ook het tijdelijke met het eeuwige had verwisseld. Mallory's moeder leeft echter nog en zijn broer ook.

Mallory claimt dat hij ook een graad in de psychologie heeft behaald aan een Amerikaanse universiteit. Hij zou zich hebben gespecialiseerd in het syndroom van Münchhausen, een stoornis waarbij de patiënt zich herhaaldelijk meldt bij medische hulpverleners met gefingeerde klachten of zelf toegebrachte verwondingen, om daardoor zorg en aandacht te krijgen. New Yorker-journalist Ian Parker kon hiervan echter geen bewijzen vinden.

Volgens The New Yorker heeft Mallory zichzelf een Brits accent aangemeten, hoewel hij is opgegroeid in de Verenigde Staten. Bovendien ondertekende hij zijn e-mails met Dr. Daniel Mallory, terwijl hij nooit zijn dissertatie heeft voltooid. Ook loog hij over zijn achtergrond bij een sollicitatie bij een uitgeefconcern in Londen. Mallory zei dat hij als redacteur had gewerkt bij uitgeverij Ballantine, maar in werkelijkheid was hij een assistent.

Mallory, oftewel A.J. Finn, sloot een contract voor het schrijven van twee boeken en ving daar een voorschot van twee miljoen dollar voor. Van Stephen King ontving hij een juichende quote om op zijn thriller te plaatsen. 'Dit is één van die zeldzame boeken die niet zijn weg te leggen', aldus King. De verfilming van het boek beleeft dit najaar haar première. Maar volgens Ian Parker vertoont de plot van De vrouw in het raam verdacht veel gelijkenissen met Copycat, een film uit 1995.

In een reactie op het artikel in The New Yorker geeft Mallory toe dat hij nooit kanker heeft gehad. Hij gebruikte de ziekte om te verdoezelen dat hij aan een bipolaire stoornis lijdt. 'Ik heb dingen gedaan en gezegd, die ik normaal gesproken nooit zou doen of zeggen. Het gaat om zaken waar ik in veel gevallen absoluut geen herinnering meer aan heb.' HarperCollins UK, Finns Britse uitgever, zegt niet op het persoonlijk leven van auteurs te willen ingaan.

UPDATE 8 FEBRUARI: De Amerikaanse uitgever van A.J. Finn, HarperCollins, stelt dat het ondanks de commotie over zijn handelen toch een tweede thriller van zijn hand op de markt wil brengen. Dat boek zou in januari 2020 verschijnen. Het verhaal is gesitueerd in Los Angeles en gaat volgens The New Yorker over een vrouwelijke thrillerauteur en een journalist die over haar duistere verleden meer te weten komt.

Bron: The Independent, Irish Times, The Bookseller, The Guardian


Geen opmerkingen: