05 februari 2019

Onder de indruk (nieuws, 2019)

Meulenhoff Boekerij gaat aan de haal met Stephen KingStephen King heeft geen rust in z'n kont. Althans niet wat betreft onderdak zoeken bij een uitgeverij. Na vier decennia bij Luitingh-Sijthoff verkaste de Amerikaanse bestsellerauteur in april 2017 naar The House of Books. Maar daar is hij al weer weg. Zijn nieuwe Nederlandse uitgeverij heeft Meulenhoff Boekerij. Daar verschijnt in het najaar zijn nieuwe thriller The Insititute.


Voor The House of Books schreef Stephen King twee thrillers en twee novelles. Na afloop van het contract is er eerst met de imprint van uitgeefconcern Overamstel onderhandeld, laat literair agente Marianne Schönbach aan Boekblad weten. Het definitieve bod van The House of Books bleek echter niet naar tevredenheid van King, waarna Schönbach andere uitgeverijen benaderde.

Van de plannen van Meulenhoff Boekerij waren King en zijn Amerikaanse literair agent het meest onder de indruk. Ook de fondslijst sprak hem zeer aan. Schönbach: 'Hij is bijvoorbeeld groot fan van Harlan Coben en J.K. Rowling, maar ook de hele breedte – met Meulenhoff – sprak aan.'

Vorige week is de Amerikaanse cover van The Institute onthuld. Maaike Le Noble van Meulenhoff Boekerij wacht volgens Boekblad op de bekendmaking van het Engelse omslag op basis waarvan de Nederlandse cover wordt ontworpen. De uitgeverij maakt in de zomeraanbieding bekend met welke en hoeveel toeters en bellen de publicatie van de nieuwe King zal worden omlijst.

Bij The House of Books zijn inmiddels drie van de vier in 2017 aangekochte titels van King verschenen: De buitenstaander, Schone slaapsters, die King samen met zijn zoon Owen schreef, en Gwendy's knoppenkist. Volgende maand verschijnt nog de novelle Verlichting.

Bron: Boekblad

Geen opmerkingen: