19 februari 2019

De moord op de verpleegster (nieuws, 2019)

Downton Abbey meets Agatha ChristieDe boeken zijn nergens gerecenseerd, maar toch loopt Nederland en masse achter de Zeven Zussen-serie van de Ierse Lucinda Riley aan. Vrouw, zus of meisje in de titel, een succesvolle verkoop lijkt verzekerd. Zal dat ook gebeuren met de avonturen van de zes Mitford-zussen? Uitgeverij Volt zet er vol op in.


Als de uitgever het boek van Jessica Fellowes kenschetst als 'Downton Abbey meets Agatha Christie', dan weet je ongeveer wat je te wachten staat. Haar thriller De Mitford-moorden, die op 16 april in de winkel ligt, is een klassieke whodunit gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het is het eerste deel van een zesdelige reeks; in elk boek staat een van de zes Mitford-zussen centraal. De uitgever belooft  in een verhaal vol intriges, schandalen, liefde en moord. 'En dat alles tegen de prachtige achtergrond van het Engeland van de jaren 20.'

Het eerste boek speelt zich ook daadwerkelijk af in 1920. Louisa Cannon hoopt aan haar leven in de nabijheid van een gevaarlijke oom te ontsnappen. Ze krijgt een baan als kindermeisje en chaperonne in de huishouding van de rijke familie Mitford. Als er op klaarlichte dag in de trein een verpleegster wordt vermoord (een nazaat van Florence Nightingale, nota bene!), raken Luisa en de oudste Mitford-dochter Nancy verstrikt in het moordmysterie.

De Mitford-moorden is de debuutroman van Jessica Fellowes, maar tegelijk haar tiende boek. Ze schreef eerder onder meer vijf boeken als 'begeleiding' bij de televisieserie Downton Abbey, die door haar oom Julian Fellowes was bedacht. In die boeken legde ze de totstandkoming van de reeks vast en beschreef ze de historische context ervan.

Jessica Fellowes begon haar carrière bij de Mail on Sunday. Voor deze krant interviewde ze nationale en internationale beroemdheden. Daarna werd ze adjunct-hoofdredacteur van een glossy over het fijne leven op het platteland. Ze woont in Oxfordshire, maar blijft een Londenaar in hart en nieren, de stad ook waar haar voeten blaren- en moddervrij blijven.

Geen opmerkingen: