09 februari 2019

Geen fatsoenlijk plot (nieuws, 2019)

Tomas Ross voegt vierde boek toe aan Indië-trilogieGeen verhaal over gestuntel van Russische hackers in Den Haag, maar een terugkeer naar de Gordel van Smaragd. Daarover schrijft Tomas Ross in zijn volgende thriller, zo heeft de Haagse thrillerauteur laten weten. 

Tomas Ross, pseudoniem van Willem Hogendoorn, staat dezer dagen volop in de belangstelling met zijn nieuwe thriller Blonde Dolly, over de geruchtmakende moord op de gelijknamige Haagse prostituee in 1959. Optredens op tv, achter de microfoon bij onder meer Spijkers met Koppen, Ross schuift graag aan.

Eerder liet hij al weten het onderwerp voor een volgende thriller gevonden te hebben. In ieder geval zou het gestuntel van vier Russische GROe-agenten in het voorjaar van 2018 daartoe een kapstok zijn. Het kwartet wilde in Den Haag het computernetwerk van de VN-organisatie OPCW hacken, maar werd op heterdaad betrapt door de Nederlandse geheime diensten en linea recta op het vliegtuig naar Moskou gezet.

Maar een verhaal hierover gaat het 'm toch niet worden, gaf Ross aan tijdens de presentatie van Blonde Dolly in de Haagse boekhandel Paagman. 'Ik kon er absoluut geen fatsoenlijk plot omheen verzinnen', aldus de schrijver.

Ross heeft zich inmiddels - 'met veel plezier'- gestort op het schrijven van een nieuwe thriller. Dat nieuwe boek wordt toegevoegd aan zijn 'Indië-trilogie', Van de doden niets dan goeds, De onderkoning van Indië en Het verdriet van Wilhelmina. In het te verschijnen boek focust Ross zich op de strapatsen van Raymond Westerling (foto), bijgenaamd de Turk. Westerling is een van de meest omstreden figuren uit de Nederlandse krijgsgeschiedenis. Hij was commandant van de Speciale Troepen in de jaren 1946 tot 1948 toen de Indonesiërs vochten voor onafhankelijkheid. Westerling kreeg van de Nederlandse legerleiding  alle ruimte om de opstand neer te slaan zonder verantwoording schuldig te zijn aan de militaire autoriteiten ter plaatse. Hij voerde zuiveringsacties uit op Zuid-Celebes en pleegde een mislukte coup.

Op 16 september wordt Ross 75 jaar. Naar verluidt zal rond die tijd ook zijn vijfenzeventigste thriller worden gepubliceerd. Zijn uitgeverij zal een en ander niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Geen opmerkingen: