25 april 2018

Wordt verwacht 437 (nieuws, 2018)

Mysteries in het veengebied
Het houdt maar niet op met de stroom nieuwe thrillertalenten uit Scandinavië. Susanne Jansson is recent het gilde van spannendeboekenschrijvers komen versterken. Haar debuut verschijnt volgende maand bij uitgeverij Cargo.


Het offerveen
, zo luidt de titel van het debuut van Susanne Jansson. Het boek is een succes gebleken in haar geboorteland Zweden. De rechten zijn inmiddels aan meer dan twintig landen verkocht.

Susanne Jansson werd geboren in 1972 in Åmål. Later verhuisde ze naar Göteborg waar ze in de reclamebranche werkte. Vervolgens verkaste ze naar New York om er fotografie te gaan studeren. Nadat ze naar Zweden was teruggekeerd, werkte ze als freelance fotograaf. Tussen de bedrijven deed ze een studie journalistiek. De afgelopen twintig jaar heeft ze haar werk als fotograaf gecombineerd met een bestaan in de freelance journalistiek. Ze maakt reportages en achtergrondverhalen over film, muziek en literatuur. Daarnaast schreef ze korte misdaadverhalen voor tijdschriften.

In Het offerveen doet de jonge biologe Nathalie Ström onderzoek in het mysterieuze veengebied rond het dorp van haar jeugd. Het veen is omgeven door bossen en meren, waar ooit offers aan de goden zijn begraven, en het gerucht gaat dat hier mensen spoorloos verdwijnen.

Dan treft Nathalie na een zware storm een bewusteloze man aan in het veen, half weggezonken in het drassige land. Daar niet ver vandaan is een twee meter lang graf gegraven. Het lijkt bijna een herhaling van de mensenoffers die hier in de ijzertijd plaatshadden.

Samen met politiefotografe Maya probeert Nathalie de gebeurtenissen te verklaren, maar al snel geeft het moeras meer geheimen prijs en blijken de inwoners van het dorp hier op noodlottige wijze bij betrokken te zijn.

Foto auteur: Emelie Asplund

Geen opmerkingen: