14 april 2018

Russell Newell - Gestolen (2018)

Een vrome knaap


(Door Peter Kuijt)

Gus Delaney zit flink in de penarie als zijn 7-jarige zoon Jack op Eerste Kerstdag 1977 verdwijnt. De beleggingsexpert raakt zijn baan kwijt en mag van zijn feeks van een ex-vrouw dochter Lilly niet meer zien. En alsof alle rampspoed niet genoeg is, belandt de licht ontvlambare Delaney ook nog eens voor een tijdje achter de tralies.

Zoonlief Jack is ontvoerd door een religieuze sekte die het woord Gods er genadeloos bij hem in stampt. Tien jaar later is Jack zijn biologische vader compleet vergeten en steekt hij qua vroomheid boven het maaiveld uit. Hij is qua geloof nog vasthoudender dan een blijeboodschapverkondiger die zijn voet al tussen uw deur heeft. Vader Gus zet ondertussen zijn zoektocht naar Jack voort.

Schrijver Russell Newell schreef ooit speeches voor gouverneur Jeb Bush (de zoon van de 41ste president en de jongere broer van de 43ste president). Nu bouwt hij aan toespraken voor de hoogste baas van het Disney-imperium. Newell vertelt in Gestolen een tamelijk intrigerend verhaal met een bevredigend slot. Ietwat storend is de uit een Bouquetreeks-achtige simplistische stijl van de auteur, die een overmatig gebruik van uitroeptekens niet schuwt. En ook de overdaad aan Loof den Heer-teksten gaat uiteindelijk de keel uithangen.

Russell Newell - Gestolen. Vertaling: Guus van der Made. Uitgeverij A.W. Bruna, 464 pag.

Deze recensie stond eerder in verkorte vorm in het AD

Geen opmerkingen: