16 april 2018

Ontwrichtende herinneringen (nieuws, 2018)

Columnist schrijft een 'even spannende als onthutsende' roman


Hij is de zoon van een Blokker-filiaaleigenaar en werd bedreigd toen hij schreef dat Drenthe geen prestatiecultuur kent. En sinds een jaar of zes heeft hij een column in de Volkskrant. Nu kan Peter Middendorp ook een misdaadroman (beter gezegd: een roman over een misdaad) aan zijn curriculum vitae toevoegen. 

Donderdag 19 april verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Jij bent van mij van Peter Middendorp. Als we op de tekst van de achterflap moeten afgaan, doet deze 248 pagina's tellende roman sterk denken aan de zaak-Marianne Vaatstra.

Middendorp vertelt het verhaal van Tille Storkema. Op een nacht vergrijpt deze jonge boer en vader van twee kleine kinderen zich bij een fietspad aan een zestienjarig meisje uit het dorp. De volgende ochtend wordt zij naakt en levenloos teruggevonden in een weiland.

Dertien jaar zal het duren voordat Tille eindelijk wordt gepakt en de waarheid met kracht zal doordringen tot de wereld, het dorp, zijn vrouw, zijn kinderen. Dertien lange jaren blijft Tille gewoon een boer, een echtgenoot en een vader. Tot aan het einde probeert hij een goede vader voor Suze te zijn, zijn kleine meid.

Maar er komt steeds meer druk op hem te staan. Het dorp smeedt zich wild aaneen tegen de vermeende daders uit het asielzoekerscentrum. Tille wordt geplaagd door ontwrichtende herinneringen. Onder zijn ogen bereikt zijn dochter Suze de leeftijd van zijn slachtoffer.

Jij bent van mij is een roman over een dader en een vader, aldus de uitgeverij, die niet vies is van enige klaroengeschal. 'Zelden werd een eerlijker beeld van een misdaad neergezet dan in deze uitzonderlijke roman, even spannend als onthutsend, even schuchter als schaamteloos, geschreven met het stilistisch vernuft van een meester.'

Peter Middendorp (1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig, een roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. Van de roman werden meer dan 15.000 exemplaren verkocht. Het kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs.



Geen opmerkingen: