27 april 2018

Linwood Barclay - Onhoudbaar (2018)

Originele intrige rond twee speurders
(Door Hans Knegtmans)

De Amerikaanse auteur Linwood Barclay heeft een avontuurlijke hand van componeren. Wie zijn nieuwe thriller Onhoudbaar na enkele hoofdstukken dichtklapt en het boek de volgende dag weer openslaat, kan even denken dat hij het verkeerde boek heeft gepakt. Gisteren ging het toch over iets heel anders? Andere thematiek, ander hoofdpersoon? Geen zorg. Dat doet Barclay altijd, en die verhalen groeien gegarandeerd naar elkaar toe.

In de ene vertelling krijgt rechercheur Barry Duckworth te maken met de wat kinderlijke twintiger Brian Gaffney. Die heeft een ongewoon probleem. Na hem te hebben ontvoerd heeft iemand een akelige tekst op zijn rug getatoeëerd : 'IM THE SICK FUCK WHO KILLED SEAN.' En hij kent niet eens iemand die zo heet.

Het andere relaas gaat over de tiener Jeremy Pilford. Weliswaar heeft die stomdronken een vriendin doodgereden, maar zijn advocaat heeft de rechter ervan overtuigd dat de jongen door zijn moeder zo suf gepamperd is dat eigenlijk zij in het beklaagdenbankje thuishoort. Zijn voorwaardelijke gevangenisstraf zorgt voor zo veel volkswoede dat zijn vermogende oudtante een privédetective huurt om zijn veiligheid te waarborgen. Deze zelf veelgeplaagde Cal Weaver heeft er een dagtaak aan.

Het boek mag dan als hoofdpersonen de twee speurders hebben, als altijd houdt Barclay zich verre van de wetmatigheden van de klassieke politieroman. Hij voelt zich zichtbaar meer thuis in het uitpeuteren van familierelaties. Albert bijvoorbeeld, de vader van Brian, beseft wat een schijtebroek hij is in de harde wereld waarin zijn zoon is beland. Dat moet anders. Zijn nieuw-aangemeten persoonlijkheid doet gekunsteld aan, zoals het gedrag van iemand die net een groeitraining achter de rug heeft, maar hij ervaart een aangenaam gevoel van macht en perspectief.

Opmerkelijk genoeg krijgen de bijfiguren meer eigens toebedeeld dan de hoofdrolspelers. Weaver en Duckforth zijn in de eerste plaats competent. Het is dat Duckforth permanent zijn overgewicht moet bekampen, anders zouden ze tweelingbroers kunnen zijn. Net als in zijn eerdere werk lijkt Barclay vooral gefascineerd door een originele intrige en verrassende plotwendingen. Daarin staat hij dan ook op eenzame hoogte.

Linwood Barclay - Onhoudbaar. Uitgeverij Boekerij, 368 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, is eerder verschenen in Het Parool.

Geen opmerkingen: