26 april 2018

Obsessie (nieuws, 2018)

Lebowski publiceert boek over roemruchte Golden State Killer
Uitgeverij Lebowski heeft de rechten verworven op het boek van Michelle McNamara over de zogeheten Golden State Killer die in de jaren 70 en 80 huishield in Californië. McNamara overleed in 2016, na vijf jaar aan het boek te hebben gewerkt. Het verscheen in de Verenigde Staten in februari van dit jaar. Gisteren werd de vermoedelijke dader gearresteerd.


I'll be gone in the Dark luidt de titel van het boek, waarvan Lebowski tijdens de recente London Book Fair de rechten kocht. Het boek gaat over een van de beroemdste cold cases in de VS: de verkrachter en moordenaar die tussen 1974 en 1986 in Californië de bijnaam East Aria Rapist verwierf.

Michelle McNamara (foto) begon in 2006 met de website truecrimediary.com, waarmee ze aandacht vroeg voor onopgeloste misdaden. Ze raakte gefascineerd door de 'EAR', die ze op haar beurt de Golden State Killer noemde. Vijf jaar lang werkte ze dag en nacht aan de zaak, die voor haar een obsessie werd.

Ze bracht het onderzoek nooit tot een einde, want ze stierf in 2016 aan hartfalen. McNamara's echtgenoot, komiek en acteur Patton Oswalt, vroeg na de dood van zijn echtgenote aan schrijver Billy Jensen en onderzoeker Paul Haynes (die McNamara tijdens het schrijven al bijstond) het boek af te maken.

In februari van dit jaar verscheen het boek, met een voorwoord van Gillian Flynn. Stephen King was er lovend over. Het boek bereikte de nummer 1-positie van de New York Times-bestsellerlijst en er werden 150.000 exemplaren van verkocht. HBO ontwikkelt op basis van het boek een tv-serie.

I'll be gone in the Dark eindigt met een brief aan de moordenaar, in de vorm van een Letter to an Old Man. McNamara beschrijft daarin zijn arrestatie, precies zoals die gisteren in Sacramento, Californië, plaatsvond. De vermoedelijke dader is een voormalig politieagent, J.J. DeAngelo, die is gepakt op basis van een DNA-match.

Het boek verschijnt deze zomer in Nederlandse vertaling.

Geen opmerkingen: