14 april 2018

Entertainment (nieuws, 2018)

Thriller verkoopt beter dan roman in Engeland


Voor het eerst sinds er onderzoek wordt gedaan naar verkoopcijfers is de thriller heer en meester in het Verenigd Koninkrijk. De roman heeft zijn eerste plaats moeten afstaan aan het spannende boek.

Misdaadliteratuur is nu officieel het bestverkopende genre in Brexitland. Op de London Book Fair heeft onderzoeksinstituut Nielsen Bookscan gemeld dat thrillers meer over de toonbank gingen dan boeken uit het genre 'algemene en literaire fictie'. Sinds 2015 zijn de verkopen van de misdaadroman met 15% gestegen tot 18,7 miljoen verkochte exemplaren. Van de 'gewone' fictieboeken werden in Groot-Brittannië vorig jaar 'slechts' 18,1 miljoen stuks afgezet.

Bestsellerauteur Sophie Hannah heeft wel een verklaring voor de populariteit van het spannende boek in haar land. 'Ik denk dat lezers bij thrillers het gevoel hebben dat in het boek het leesplezier en de entertainment belangrijker zijn dan elk ander thema dat de schrijver wil aansnijden', schrijft ze in The Guardian. 'Bovendien heeft de thriller in het algemeen een plot dat je bij de strot grijpt. Zeker, literaire romans hebben vaak ook fantastische plots en sommige thrillers zijn zo saai als wat. Maar door de bank genomen belooft de thriller altijd suspense en actie op een manier die je niet in literaire fictie aantreft.'

Hannah citeert haar Amerikaanse, eveneens goed in de markt liggende collega David Baldacci. Die zei: 'In spannende en stressvolle tijden waarin het lijkt dat het kwade het goede zal overwinnen, is er altijd het thrillergenre dat de plooien weer gladstrijkt. De mens houdt niet van slechteriken die niet worden aangepakt, maar dat gebeurt in het echte leven aan de lopende band. In de thriller wordt het kwaad afgestraft en winnen de helden meestal nadat ze een moeilijk probleem hebben opgelost.'

Of voor het thrillergenre hetzelfde opgaat als in het Verenigd Koninkrijk, is niet echt duidelijk. De drie bestverkochte boeken in 2017 waren volgens cijfers van de Stichting CPNB wel in het spannende genre te vinden. Of  thrillers met aantal verkochte exemplaren in totaal de 'algemene' fictie overvleugelen, durven wij hier niet voor onze rekening te nemen.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: