02 april 2018

Gesignaleerd 430 (nieuws, 2018)

Frederik Baas - Herberekening

Bij uitgeverij Ambo|Anthos is verschenen Herberekening, de tweede literaire thriller van Frederik Baas. 

Schoolverlater Leon komt op straat bij toeval een meisje tegen dat hij van school kent en dat nu al aan het werk is. Ze rijdt in een huurauto en moet ergens papieren ophalen. Ze vraagt hem om even op de huurauto te passen. Dat doet Leon, het meisje komt echter niet meer terug.

Dan hoort hij vanuit de auto de stem van de navigatie: 'Volg de weergegeven route.' Leon besluit in te stappen en de taak van het meisje over te nemen. Hij gaat op pad, zonder te weten waarheen en wat hij vervoert. De navigatie leidt hem.

In eerste instantie voelt dat goed: hij heeft een taak en een doel, alles is overzichtelijk en eenvoudig en ook belangrijk. Maar langzaam wordt hem duidelijk dat het een duistere zaak is en hij worstelt met zijn ongevraagde betrokkenheid en daarmee samenhangende schuldvraag.

Frederik Baas is het pseudoniem van schrijver Jan van Mersbergen. In februari 2017 betrad hij het Nederlandse thrillergenre met zijn boek Dagboek uit de rivier. Hij kreeg er vijf sterren voor van VN's Detective & Thrillergids, 'een hoogtepunt', aldus zijn uitgeverij.

Geen opmerkingen: