12 maart 2018

Wordt verwacht 433 (nieuws, 2018)

Een groene envelop tussen de post


Tomas Ross en redacteur Chris Kooi komen superlatieven te kort als het thrillerdebuut Vogelvrij van Kasper van Beek ter sprake komt. 'Onovertroffen' en 'waanzinnig sterk' is het boek volgens hen. Of ze gelijk hebben, kan de thrillerliefhebber vanaf 16 april zelf vaststellen. Dan verschijnt Vogelvrij bij uitgeverij Cargo.

Centraal in de thriller staat ene Olaf. Diens rustige leven wordt op zijn kop gezet wanneer hij een groene envelop tussen zijn post vindt. In de envelop zit een foto van hemzelf, lachend aan de oever van een bevroren meer, met zijn arm om de schouders van een andere man.

Hij herkent deze man niet en heeft geen enkele herinnering aan het moment waarop de foto is genomen. Nergens lijkt hij antwoorden te kunnen vinden, maar zijn argwaan wordt gewekt als zijn familie zegt dat het vast een grap is en dat hij de foto maar moet vergeten.

Samen met Mila, een collega die haar eigen redenen heeft om hem te helpen, begint Olaf aan een zoektocht naar de onbekende man op de foto. Het leidt hem van Amsterdam naar Helsinki, en de nachtmerries die Olaf in toenemende mate teisteren blijken verrassend dicht bij de waarheid te komen. Hoe meer Olaf en Mila ontdekken, hoe gevaarlijker de belagers worden die hen achtervolgen. Wie heeft de foto gestuurd en vooral: waarom?

‘Onovertroffen droomdebuut, met prachtige karakters en een uniek plot van internationale allure', zegt Tomas Ross over Vogelvrij. De drievoudig winnaar van de Gouden Strop heeft Van Beek met open armen in zijn fonds Tomas Ross Crime ontvangen. En Cargo-redacteur Chris Kooi twitterde eerder: 'Heel trots om als redacteur dit boek te begeleiden. Een thrillerdebuut schrijven is zo ontzettend moeilijk, maar Vogelvrij is waanzinnig sterk.'

Kasper van Beek (Amsterdam, 1985) is film- en televisieproducent. Voor zijn studie aan de Filmacademie studeerde hij aan de Montana State University.  Hij is medeoprichter van twee productiebedrijven, waarmee hij een breed scala aan nationale en internationale projecten maakt. Hij woont en werkt in Amsterdam. In het tweede jaar van zijn studie was hij uitvoerend producent van de Engelstalige speelfilm Game (2013) en startte hij met twee medestudenten een eigen bedrijf: Fonk Film. Met dit bedrijf maakten zij o.a. de korte speelfilm Sky High (2013), die geselecteerd werd voor de Gouden Kalf Competitie tijdens het Nederlands Film Festival, een pilot voor een televisieserie onder regie van Mijke de Jong en verschillende commercials.

Foto auteur: Tessa Posthuma de Boer

Geen opmerkingen: